Hlavní obsah

Zlín dostal rekordní pokutu za neprůhledné zakázky

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Chybné zadávání veřejných zakázek přišlo radnici města Zlín draho. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ji v pátek potrestal radnici pokutou tři milióny korun. Jde o nejvyšší sankci, kterou kdy antimonopolní úřad za veřejné zakázky udělil. Město se proti ní může odvolat.

Článek

Celková hodnota 13 veřejných zakázek převyšovala 420 miliónů korun. Antimonopolnímu úřadu se nelíbilo, že vedení města při tendrech vybíralo vítěze losováním a ke všemu ještě bez přítomnosti notáře. "Představitelé Zlína nám řekli, že například účast notáře či vyhotovení notářského zápisu nepovažují za záruku transparentnosti," uvedl předseda ÚOHS Martin Pecina. Podle něj tak při losování mohla vypadnout firma, která by zakázku dokázala splnit levněji a lépe, než vítěz, který vzešel z losu.

Členové komise losovali například v případě zakázek na rekonstrukci základních škol, na dodávku inženýrských sítí pro zlínské Kongresové centrum, či tropickou Amazonii pro ZOO Lešná.

Antimonopolní úřad se na Zlín zaměřil v polovině loňského roku. Kontrolu si město vysloužilo tím, že patřilo mezi "hříšníky" s velkým počtem pokut. Úřad si vzal na paškál všechny zakázky od července 2003 do konce roku 2005 a zkontroloval tak 71 tendrů, chyby našel ve většině z nich. Nejvyšší pokutu, kterou Zlín dostal v minulosti, bylo 200 tisíc korun za chybu v soutěži na systémový integrátor výpočetní techniky.

Hradec Králové musí zaplatit 700 tisíc

ÚOHS v pátek zároveň potvrdil platnost 700tisícové pokuty královéhradeckému magistrátu za porušení zákona o veřejných zakázkách platí. Potvrdil tak své rozhodnutí z konce minulého roku, podle kterého město špatně vedlo tendr na likvidaci odpadů za 200 miliónů. Radnice měla původně zaplatit 750 000 Kč, úřad pak ale pokutu snížil. Poslední rozhodnutí je pravomocné, město teď může podat žalobu k soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám