Hlavní obsah

Zlín dá rodinám chlapců, které zabil strom, dar 50 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Rodiny dvou tragicky zesnulých chlapců, které v centru Zlína zabil strom, získají od zlínské radnice dar 50 tisíc korun. Rozhodli o tom ve čtvrtek zastupitelé. Náměstek primátorky Hynek Steska (ODS) řekl, že suma nemusí být konečná.

Článek

Vzrostlý strom se vyvrátil v centru Zlína u zastávky městské hromadné dopravy před dvěma týdny. Smrtelně zranil dva dvanáctileté chlapce, oba utrpěli těžké poranění hlavy a páteře. Den po tragédii jeden z nich zraněním podlehl ve zlínské nemocnici, druhý hoch zemřel v úterý v dětské nemocnici v Brně.

Radnice zpočátku nechtěla sumu zveřejňovat a i ve čtvrtek při jednání se tomuto vyhýbala. Nakonec ji uvedl zastupitel František Rábek (KSČM). "Částka 50 tisíc pro jednu rodinu je velmi málo. To je tak na pohřebné," řekl na fóru. Steska, který dnes jednání vedl, odvětil, že město bude dále s pozůstalými rodinami jednat a suma nemusí být konečná.

U místa tragédie jsou stovky svíček, desítky plyšáků, květin a každým dnem jich přibývá.

Poblíž místa, kde došlo k tragické události, lidé začínají zapalovat svíčky.foto: Právo/Aleš Fuksa

Událost vyšetřuje policie jako podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, za což případnému viníkovi hrozí až pět let vězení. Výsledky znaleckých posudků ještě k dispozici nemá.

Posudky si nechala zpracovat i zlínská radnice. Podle prvního z nich měl strom narušený kořenový systém, na první pohled ale nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl vyvrátit.

Chlapec podlehl následkům zranění po pádu stromu na zastávku

Pracovníci městské zeleně již zahájili nadstandardní prohlídky dřevin, některé z nich již začali kácet. Město však podle Stesky nepodléhá panice a kácejí se jen ty dřeviny, u nichž mají odborníci závažné pochybnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám