Hlavní obsah

Zkušenosti z léčby 150 pacientů ivermektinem v Brně: Dobrá tolerance, nadějný účinek

Právo, drk,zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři z I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity tento týden zhodnotili zkušenosti s léčbou nemoci covid-19 ivermektinem.

Foto: Petr Horník, Právo

Primář I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA Michal Rezek.

Článek

Lék je původně antiparazitární preparát, u něhož byly prokázány i antivirotické účinky. Lékaři analyzovali podání léku u 150 pacientů.

Ve zprávě publikované ve čtvrtek se uvádí, že v nemocnici doposud podali ivermektin mezi prosincem 2020 a lednem letošního roku celkem 150 pacientům s průměrným věkem 63 let (32–93, medián 65).

Dávkování u většiny pacientů bylo 0,2 mg/kg, což je standardní doporučovaná dávka.

Do této analýzy nemocnice zařadila pacienty, kteří dostali alespoň dvě dávky ivermektinu. „U této skupiny pacientů jsme nezaznamenali žádný klinicky významný nežádoucí účinek. Jednalo se v naprosté většině o pacienty JIP a jednoho standardního oddělení. V léčbě jsme používali další běžně doporučené léky bez omezení dle jejich běžných indikací v závislosti na stavu pacientů,“ řekl iniciátor analýzy, primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek.

Počet hospitalizovaných klesá k Blatného hranici pro zásadnější rozvolňování

Domácí

Dodal, že 117 pacientů v průběhu hospitalizace vyžadovalo oxygenoterapii a byli léčeni mj. kortikoidy, 42 absolvovalo léčbu vysokoprůtokovým kyslíkem (HFNO), 17 pacientů bylo souběžně léčeno remdesivirem.

Osmnáct pacientů bylo přeloženo na anesteziologicko-resuscitační kliniku z důvodu nutnosti mechanické plicní ventilace, přičemž šest z nich zemřelo, zbytek, tedy dvanáct pacientů, bylo úspěšně extubováno a mohlo být přeloženo zpět na běžné oddělení a propuštěno z nemocnice domů. Nemocniční úmrtnost tak byla u 150 pacientů deset procent (průměrný věk 75 let).

Ve zprávě se zdůrazňuje, že pro prokázání účinku ivermektinu je třeba provést větší randomizovanou, placebem kontrolovanou studii.

Kombinace ivermektinu s remdesivirem funguje, zjistili v brněnské nemocnici

Koronavirus

„Výsledky naší léčené skupiny potvrdily již opakovaně publikovanou dobrou toleranci léčby a zároveň naznačují možný pozitivní efekt. Ten však nelze kvantifikovat vzhledem k absenci kontrolní skupiny. Nemůžeme ho tedy na základě této retrospektivní analýzy považovat za potvrzený, nicméně se nám jeví jako smysluplné v léčbě pokračovat,“ uvádí se v ní.

Čeká se na SÚKL

Podle primáře Rezka je pro jasnější evidenci nezbytná „prospektivní randomizovaná, placebem kontrolovaná klinická studie“. Tu, jak uvedl ve spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity a Czecrin připravili a nyní byla odeslána ke schválení do Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ivermektin se v nemocnicích podává obvykle v tzv. koktejlech v kombinaci s jinými preparáty. Podle Rezka je zajímavá zkušenost, že ve skupině analyzovaných pacientů jich celkem 17 dostalo kombinaci remdesiviru a ivermektinu. Nejenže u těchto pacientů nebyl pozorován žádný nežádoucí účinek léčby, ale z těchto pacientů zemřel pouze jeden člověk na druhotnou komplikaci v době, kdy se zlepšoval z covidového zápalu plic.

„To je zajímavý výsledek, který stojí za případné další zkoumání a zhodnocení na větším počtu pacientů. Kombinovaná antivirotická léčba by pravděpodobně mohla mít větší účinnost u hospitalizovaných pacientů než léčba jedním preparátem,“ dodal Rezek.

Reklama

Výběr článků

Načítám