Hlavní obsah

Zimola vyprávěním detailů z jednání se Zemanem naštval Hrad a teď se kaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly, který v neděli v Otázkách Václava Moravce popsal, jak podle něj prezident Miloš Zeman vnímal požadavky ČSSD při vyjednávání o vzniku vlády s hnutím ANO, vzbudila reakci Hradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a místopředseda Jiří Zimola po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Spor mezi ANO a sociálními demokraty se točil kolem ovládnutí ministerstva vnitra. Když byl Zimola dotázán, jak se k požadavku ČSSD stavěl prezident, s nímž spolu se šéfem strany Janem Hamáčkem jednal, prohlásil: „Pan prezident povytáhl obočí nad nabídkou hnutí ANO a snad mohu prozradit, že i on coby bývalý sociální demokrat, a já říkám stále duchem sociální demokrat, nám asi nedoporučil, abychom takovou nabídku přijali.“

Byť Zimola v další odpovědi zdůraznil, že se nejednalo o výslovnou podporu a že se podle něj Zeman spíše podivil nabídce hnutí ANO, i to stačilo, aby Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámil, že prezident „žádné takové nedoporučující stanovisko k nabídce hnutí ANO představitelům ČSSD nesdělil“.

Statutární místopředseda ČSSD následně na Facebooku svá slova označil za neobratné vyjádření a deklaroval připravenost k omluvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Nejspíš jsem se neobratně vyjádřil, a to způsobem, který mohl vzbudit dojem, že pan prezident doporučil ČSSD odmítnout nabídku hnutí ANO. Nic takového však v jednání hlavy státu s vedením ČSSD nezaznělo,“ uvedl na vysvětlenou.

„Je mi líto, pokud mohla moje špatná interpretace pana prezidenta poškodit. Jsem připraven se hlavě státu osobně omluvit,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám