Hlavní obsah

Žena odškodné na Spolaně nevysoudila

– MĚLNÍK

Padesát tisíc korun žádala u Okresního soudu v Mělníku Marie Štruplová po chemičce Spolana. Ta jí měla při havárii před čtyřmi lety způsobit zdravotní problémy. Soud v pátek žalobu zamítl.

Foto: archiv nemocnice

Zvýšený nitrooční tlak mohou zdravotníci odhalit pomocí bezbolestného několikasekundového měření nitroočního tlaku.

Článek

Žena tvrdí, že při úniku chloru před čtyřmi lety se této chemikálie nadýchala a od té doby trpí zdravotními problémy. Za to požadovala zmíněnou částku. Zástupci chemičky u soudu potvrdili únik chloru s tím, že ale nemohl ženě způsobit potíže.

Několik desítek kilogramů chloru uniklo v areálu Spolany při provozní havárii 6. června 2001. Do půlhodiny ale chemička odvolala chemický poplach, protože hasiči nenaměřili nadměrné koncentrace chemikálií v ovzduší. Domácnost Štruplových je asi 500 metrů od areálu Spolany. S úniky chemikálií z chemičky mají údajně opakované špatné zkušenosti.

Požadavky na náhradu škod, se kterými se podnikatelé i jednotlivci obrátili na Spolanu, podle informací ČTK podnik vyřešil do konce roku 2003. Jednalo se o dva úniky chloru - v roce 2000, kdy ho způsobila mimořádná událost, a v roce 2002, kdy jej zavinily povodně. Požadavky na náhrady škod za rok 2000 podnik s výjimkou dvou případů. Celkem se v roce 2000 a 2002 obrátilo na Spolanu s požadavky o náhradu škody 36 podnikatelských subjektů a jednotlivců. V roce 2003 Spolana vyplatila na náhradě škod z let 2000 a 2002 přibližně 1,4 milionu Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud nerozhodl spor ženy se Spolanou

Okresní soud v Mělníku v pátek odročil spor Marie Štruplové z Libiše a chemičky Spolana kvůli úniku chloru v roce 2001. Žena tvrdí, že se chemikálie nadýchala...

Výběr článků

Načítám