Hlavní obsah

Žena dostane odměnu za nalezené historické mince

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena, která na čerstvě zorané louce nedaleko obce Plchůvky na Orlickoústecku našla letos na jaře historické mince a okamžitě informovala Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, zná výši své odměny. Bude to něco málo přes deset tisíc korun. Vyzvednuto bylo nakonec 461 mincí z let 1471–1616.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nález vyhodnotili odborníci, radní Pardubického kraje pak schválili ženě odpovídající nálezné.

„Nálezkyně se zachovala příkladně, díky ní mohli archeologové místo dohledat a všechny mince šetrně vyzvednout. Jejich kulturně historická cena byla ve znaleckém posudku Národního muzea ohodnocena částkou 892 500 korun. Nálezné bylo stanoveno v maximální výši podle obsahu stříbra a zlata v mincích na 10 200 korun,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Mince za 140 milionů. Hledači pokladů učinili životní objev

Koktejl

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě počítá s představením tohoto pokladu veřejnosti nejprve během Muzejní noci a pak bude patřit do nově budované stálé expozice o historii Vysokého Mýta.

Podstatně lépe pochodil nálezce bronzového vědra starého tři tisíce let. Nádobu našel před dvěma lety u Kladiny na Pardubicku. Rada Pardubického kraje mu schválila odměnu 340 500 korun, což je deset procent historiky stanovené hodnoty mimořádného nálezu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám