Hlavní obsah

Zemřela Marie Šupíková, která přežila vyhlazení Lidic

V noci na pondělí zemřela Marie Šupíková, jako dítě přežila vyhlazení Lidic. Bylo jí 88 let. Podle ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka patřila k nejaktivnějším pamětníkům.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Marie Šupíková na snímku z 16. června 2019

Článek

„Byl to člověk, který si prošel neuvěřitelnými věcmi,” uvedl Stehlík s tím, že svědectví o hrůzách války nejmladším generacím předávala celý život.

Až do začátku pandemie se účastnila besed, během kterých poutavě vyprávěla.

Podle Stehlíka, který se s ní přes 30 let přátelil, překonala covid a byla očkovaná, zemřela na jiné zdravotní komplikace.

Jako jedna z mála přežila Marie Šupíková Lidice, dodnes se s tím vyrovnává

Styl

Šupíková byla mezi několika lidickými dětmi vybranými na převýchovu, pod novým jménem žila nejprve v Polsku a poté v Německu. Do Československa se vrátila v roce 1946 a setkala se se svou matkou, která ale na konci roku 1946 na následky věznění v koncentračním táboře zemřela. Otce popravili nacisté.

V Lidicích si připomněli 78. výročí vyhlazení obce

Domácí

Nacisté Lidice vyhladili v červnu 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Ze zhruba 500 obyvatel Lidic jich válku přežilo 160. Přímo v Lidicích nacisté 10. června 1942 zastřelili 173 mužů, 16. června v Praze-Kobylisích dalších 26 obyvatel Lidic.

Zemřela Miloslava Kalibová, která přežila vyhlazení Lidic

Domácí

Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. Nyní žije poslední lidická žena, Jaroslava Skleničková, a několik lidických dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidický památník povede historik Stehlík

Novým šéfem Památníku Lidice bude vojenský historik Eduard Stehlík. V pondělí to oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Stehlík dříve vedl odbor...

Výběr článků

Načítám