Hlavní obsah

Zemřela Miloslava Kalibová, která přežila vyhlazení Lidic

• Aktualizováno

Ve věku 97 let zemřela v pátek Miloslava Kalibová, která patřila mezi 143 lidických žen, které přežily vyhlazení obce i následné perzekuce v nacistických koncentračních táborech. Poslední žijící z lidických žen je Jaroslava Sedláčková. O úmrtí Kalibové informoval v pondělí mluvčí Památníku Lidice Filip Petlička.

Foto: Martin Homola, ČTK

Zemřela Miloslava Kalibová (na snímku z 23. července 2015)

Článek

Otce tehdy devatenáctileté Kalibové popravili nacisté v roce 1942 spolu s dalšími muži přímo v Lidicích. Vesnici následně kompletně vyhladili, nezbyla z ní žádná budova. S matkou a sestrou strávila Kalibová téměř tři roky v koncentračním táboře v Ravensbrücku, do Československa se vrátily 2. června 1945.

„Svou osobní zkušenost předávala dětem, mládeži i dospělým na besedách a v rozhovorech. Její výpovědi jsou zachyceny v řadě filmových dokumentů,” uvedl Petlička.

Miloslava Kalibová se narodila 29. prosince 1922, zemřela v pátek. Poslední rozloučení s ní se koná 7. ledna v motolském krematoriu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslava Kalibová na archivním snímku z roku 2012 s tehdejší předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS).

V Lidicích žilo za druhé světové války kolem 500 obyvatel, 10. června 1942 zastřelili nacisté 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy nacisté převezli do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v polském Chelmnu, kde je nacisté s největší pravděpodobností hromadně zavraždili plynem. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Z hrobu Heydricha se někdo pokusil odnést ostatky

Evropa

Vyhlazení Lidic bylo součástí německého teroru rozpoutaného po odstranění říšského protektora Reinharda Heydricha československými parašutisty vyslanými exilovou vládou v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám