Hlavní obsah

Zemřel Valtr Komárek

Praha
Aktualizováno

Ve věku 82 let zemřel významný český politik, ekonom a prognostik Valtr Komárek. Byl výraznou postavou sametové revoluce v roce 1989, v první federální postkomunistické vládě zastával post místopředsedy. Byl také čestným předsedou ČSSD.

Valtr Komárek s Milošem Zemanem na archivních záběrechVideo: Prima FTV

 
Článek

Komárek podlehl dlouhodobé nemoci, kvůli které byl hospitalizován zhruba od začátku května v nemocnici Na Homolce. O úmrtí informoval server iDnes.cz s odvoláním na jeho syna Martina Komárka.

"Zpráva o úmrtí Valtra Komárka mě velmi zasáhla. Vážil jsem si jeho přátelství, jeho nadhledu a obrovské životní moudrosti. Soc. dem. ale i celé společnosti bude člověk jeho formátu a životních zkušeností strašně chybět," reagoval na Komárkovo úmrtí pro Novinky šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek označil Komárka za výjimečného člověka. "Zpráva o Valtrově odchodu mne zastihla na jižní Moravě jako blesk z čistého nebe. Jsem smutný, odešla velká postava české sociální demokracie, výjimečný člověk, který říkal věci na rovinu a do očí. Valtře, budeš nám moc chybět," uvedl Hašek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Valtr Komárek

Komárek se narodil v Hodoníně, jeho židovští rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám holokaustu unikl díky pěstounům, kteří ho zachránili. Po válce se stal členem KSČ, studoval ekonomii v Moskvě a po působení ve Státní plánovací komisi odjel v 60. letech na Kubu, kde pracoval jako poradce Che Guevary.

V období tzv. pražského jara připravoval reformní ekonomická opatření, v 70. letech působil v Ekonomickém ústavu ČSAV a od roku 1984 vedl Prognostický ústav. V jeho týmu tehdy pracovali pozdější významní politici včetně Václava Klause, Miloše Zemana nebo Vladimíra Dlouhého.

Po revoluci se angažoval v Občanském fóru, stal se vicepremiérem vlády Mariána Čalfy. Přes počáteční popularitu postupně ztrácel vliv, působil jako poslanec Federálního shromáždění, po rozpadu Československa se z veřejného života stáhl.

Kalousek: Krásně zpíval árie

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) byl Waltr Komárek velkou osobností, která uměla naslouchat i protivníkům z opačného politického tábora.

„Byla to osobnost oddaná ideálům humanismu, měl jsem ho rád a bude se mi po něm stýskat,“ uvedl Kalousek. S levicovým ekonomem se znal dvacet let. „Vždy jsem ho poslouchal s velkou úctou, i když jsem argumentoval jinak než on, ale vždy jsem se cítil jako žák proti profesorovi,“ podotkl Kalousek.

„On byl žákem Oty Šika a možná věřil až do smrti, že komunismus lze nějak reformovat, věřil, že lze najít třetí cestu, ale jeho přínos byl vždy v obrovské otevřenosti jiným názorům,“ dodal. Oba dva měli podle Kalouska rádi operu. „Pan profesor uměl na rozdíl ode mě zpívat. Nikdy nezapomenu, když mi zpíval árii Valentýna z Fausta,“ poznamenal ministr financí.

Měl neuvěřitelný osud, poznamenala Peake

„Profesora Komárka jsem si vždy vážil a jeho odchod mne velmi zarmoutil,“ uvedl exprezident Václav Klaus. Připomněl, že v roce 2010 udělil Zlatou plaketu prezidenta republiky.

„Valtr Komárek měl stejně neuvěřitelný osud, jak neuvěřitelné bylo i celé dvacáté století. Jeho životopis stojí za přečtení. Upřímnou soustrast rodině,“ napsala v kondolenci šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Upřímnou soustrast vyjádřili také komunisté. Sociální demokraté podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ztratili jednoho ze svých nejvýznamnějších členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám