Hlavní obsah

Zemřel válečný pilot RAF Milan Malý

České Budějovice

V 89 letech zemřel ve středu v Českých Budějovicích bývalý válečný pilot, plukovník Milan Malý. Patřil mezi poslední žijící Čechy, kteří bojovali ve službách Britského královského letectva (RAF). Před vstupem do armády v Anglii zasáhl Malý také do bitvy u Tobruku v Africe. O úmrtí letce informovala mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Milan Malý na archivním snímku.

Článek

"Těchto lidí si musíme vážit a stále si připomínat, co pro nás a pro svobodu vlasti udělali," řekl primátor Juraj Thoma (OPB), který v roce 2008 ocenil Milana Malého vyznamenáním Za statečnost. Dodal, že podpoří iniciativu sedmi senátorů, kteří chtějí Milana Malého navrhnout in memoriam na Řád Bílého lva.

Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava byl Malý nasazen do válečné výroby v Německu. Se dvěma kamarády ale uprchl a přidal se k československým jednotkám ve Francii. Musel se vydávat za staršího, jinak by jej do armády nepřijali. Ve svých 18 letech bojoval u Tobruku a o rok později se přihlásil do RAF, kde se stal nejmladším příslušníkem 312. československé stíhací perutě. Malý se narodil 30. září 1923 v Brně.

Po válce zůstal v armádě, odkud jej však komunistický režim po roce 1948 vyhodil. Živil se jako dělník v českobudějovické Igle, kde se vyráběly například jehly, a posléze jako technolog. Po srpnu 1968 byl za distribuci novin Pražského jara převeden na dělnickou profesi v Kalírně.

Po převratu v roce 1989 byl rehabilitován. Je nositelem tří československých a tří britských válečných vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám