Hlavní obsah

Zemřel nejstarší pilot legendární 311. bombardovací perutě Petr Uruba

Novinky, ČTK, Ladislav Kudrna, Ústav pro studium totalitních režimů
Aktualizováno

V neděli ráno zemřel ve věku 92 let nejstarší žijící pilot legendární 311. československé bombardovací perutě plukovník Petr Uruba. Informoval o tom mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichl.

Článek

Plukovník Uruba se narodil v roce 1916. V roce 1935 dobrovolně vstoupil do československé armády a o dva roky později ukončil výcvik bombardovacího letce. Po Mnichovu se dobrovolně připojil k zahraničnímu odboji v Polsku.

Přes Francii se dostal do Velké Británie, kde byl u založení 311. bombardovací perutě. Po sestřelení byl více než čtyři roky v německých zajateckých táborech. V roce 1944 byl odsouzen k trestu smrti, byl však před jeho vykonáním osvobozen.

Po únoru 1948 byl vyhozen z armády, vystěhován z bytu v Olomouci a nuceně musel žít ve své rodné obci Rusava na Kroměřížsku pod dohledem komunistické Státní bezpečnosti. Při jednom z pravidelných výslechů byl zmlácen.

:. Svobodník letectva Petr UrubaFoto: Archiv Ladislava Kudrny, Ústav pro studium totalitních režimů

Až do roku 1963 pracoval bývalý kapitán letectva, který ovládal pět světových jazyků, v nekvalifikovaných dělnických profesích. V průběhu šedesátých let se dočkal částečné rehabilitace a byl povolán do armády, ze které však musel záhy po normalizaci odejít.

Po pádu totalitního režimu v listopadu 1989 byl Petr Uruba rehabilitován a povýšen do hodnosti plukovníka letectva. Završením jeho válečné kariéry bylo vyznamenání Řádem rytíře Čestné legie, který v roce 2006 převzal z rukou francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka.

"Bez nadsázky můžeme konstatovat, že prožil všechny klíčové okamžiky československých moderních dějin," zhodnotil Urubův život Reichl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám