Hlavní obsah

Zemřel Král Šumavy Josef Hasil

• Aktualizováno
Novinky, bož

V pátek ve věku 95 let zemřel Josef Hasil. O úmrtí protikomunistického odbojáře známého pod přezdívkou Král Šumavy informoval server Blesk.cz. Hasil se proslavil převáděním uprchlíků na Západ přes střežené státní hranice totalitního Československa.

Foto: Archiv bezpečnostních složek České republiky (ABS), .

Josef Hasil

Článek

Hasil zemřel v pátek večer v americkém Chicagu, uvedl Blesk.cz. Informaci České misie v Brookfieldu serveru potvrdil jeho syn Josef Vávra.

Vyrostl v chudé šumavské rodině, měl sedm sourozenců. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v bavorském Passau, odkud uprchl do Čech. Do konce války se ukrýval v jeskyni a dělal spojku partyzánům.

Před komunistickým pučem v roce 1948 působil u SNB. Po podezřelém úmrtí ministra zahraničí Jana Masaryka začal převádět lidi přes hranice.

Železná opona na Bučině připomíná časy krvavě střežené hranice

Tipy na výlety

Na konci října 1948 ho po pokusu přejít přes hranice udal člověk, kterého žádal o vodu. Byl zatčen a odsouzen na devět let. Prošel věznicemi na Borech a v Českém Jiřetíně.

Právě z druhé zmíněné věznice v květnu 1949 uprchl na Západ, kde následně pracoval pro americké zpravodajské služby CIC a CIA jako agent-chodec. V této roli dále převáděl odpůrce režimu přes hranice.

Poté, co byla v roce 1953 dobudována nepropustná železná opona, Hasil s převáděním uprchlíků skončil. Pro Američany však dále pracoval na území Západního Německa.

Jako Král Šumavy bývá označován i další převaděč Kilián Nowotny, který zemřel 12. března 1977 v 71 letech v německém Waldkirchenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám