Hlavní obsah

Zemřel Josef Haisler, český vynálezce tanku jezdícího pod vodou

Zemřel bojovník za svobodu a konstruktér Josef Haisler, bylo mu 98 let. O jeho sobotním úmrtí v Doksech na Českolipsku informoval v pondělí mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Haisler mimo jiné vedl tým, který před více než 60 lety vyvinul speciální tank schopný jezdit pod vodou v sedmimetrové hloubce.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Josef Haisler

Článek

Haisler obdržel před dvěma lety krajské ocenění Pocta hejtmana za celoživotní přínos v boji za svobodu.

„Byl to člověk, jehož zásluhy jsou nepopiratelné. Z jeho nápadů vzešla celá řada patentů týkajících se pancéřované tankové techniky. Během druhé světové války zažil pochod smrti Mladou Boleslaví. Jako člen Československé obce legionářské se ještě před nedávnem podílel na významných vzpomínkových akcích v Libereckém kraji,” uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Plukovník ve výslužbě Josef Haisler se narodil 27. srpna 1923 v Lohenicích u Přelouče. V roce 1958 nastoupil do Vědecko-výzkumného tankového polygonu v Doksech, kde se podílel na technologickém vývoji možnosti brodění tanků. Úspěšný test jízdy tanku v sedmimetrové hloubce provedl v Dunaji.

Podle archivu Paměti národa od srpna 1968 Haisler radikálně vystupoval proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, podílel se na protiinvazním rozhlasovém vysílání, šířil letáky. V roce 1970 proto přišel o zaměstnání a byl vyloučen z KSČ. Do roku 1989 pracoval v papírnách v Bělé pod Bezdězem. Po znovuobnovení Československé obce legionářské se v roce 1992 stal jejím členem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám