Hlavní obsah

Zemřel herec Karel Fiala, představitel Limonádového Joea

Novinky, ČTK, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Ve věku 95 let zemřel herec Karel Fiala, který se proslavil hlavně hlavní rolí ve filmu Limonádový Joe. Uvedl to Český rozhlas.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zlatou mediali o velikosti mexického dolaru si ve čtvrtek 12. března 2015 v mincovně v Jablonci Nad Nisou vyrazil slavný představitel titulní postavy z filmu Limonádový Joe Karel Fiala.

Článek

Rozhlasu zprávu v sobotu potvrdil Blahoslav Mikolášek z léčebny dlouhodobě nemocných v pražských Vršovicích. Tam Fiala trávil poslední roky života.

Největší divadelní úspěchy slavil Fiala na jevišti Hudebního divadla v Karlíně, kde působil po čtyři dekády od 50. let minulého století. Tam během čtyř dekád snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Jako tenor hrál skoro samé "klaďasy" a milovníky, nejraději měl prý Tonyho z West Side Story.

Osudovou filmovou rolí pak pro něj byl Limonádový Joe. Do té doby málo známý tenor se rázem stal hvězdou stříbrného plátna, za kterou se táhly davy fanynek.

Zemřel herec Martin Havelka

Kultura

Hrál ale třeba také Dalibora v přepisu Smetanovy opery, objevil se v pohádkách Dařbuján a Pandrhola a Labakan nebo dramatu Martina Friče Povodeň, po Limonádovém Joeovi dostával před kamerou příležitost hlavně v televizi.

Ke herectví se dostal náhodou 

K úspěšné herecké a pěvecké kariéře se přitom Karel Fiala dostal vlastně náhodou. Na svět přišel v rodině kominického mistra. Když za okupace nemohl dokončit gymnázium, začal se věnovat otcovu řemeslu.

Střechy ale krátce po válce vyměnil za pražskou konzervatoř, talentovaného mladíka si totiž všiml profesor Ševčík z ostravské hudební školy, který jej připravil na přijímací zkoušky. „Nebýt jeho, nezpívám,” svěřil se Fiala.

Nuda? Vyberte si film z těchto deseti komedií a pobavíte se

Film

Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.

Karel Fiala byl velmi aktivní ale i ve vysokém věku, ještě po pětaosmdesátce hrál tenis a užíval si velká rodinná setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám