Hlavní obsah

Zemanův výrok o vydírání podnikatelů má blízko ke korupci, míní Schwarzenberg

– Praha
Novinky, val

Středeční výrok prezidenta Miloše Zemana, který uvedl, že bude „vydírat“ podnikatele, aby přispěli na jeho fond pro umoření státního dluhu, má podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga blízko ke korupčnímu jednání. Řekl to v předvolebním chatu se čtenáři Novinek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

„Dle mého názoru se to velmi podezřele blíží otevřené korupci, neboť fond, ať je jeho účel možná chvályhodný, je soukromý podnik pana Zemana. Má-li být podnikatel státem podpořen, aby zaplatil do fondu prezidenta, to naplňuje dle mého soukromého názoru definici korupce,“ prohlásil Schwarzenberg.

Zeman založil prezidentský fond v červnu, aby na něm shromažďoval finance pro splácení státního dluhu. Zatím je na něm kolem 300 tisíc a sám Zeman přispívá každý měsíc zhruba 60 tisíci. Ve středu se nechal slyšet, že pokud za ním budou chodit s žádostmi o pomoc někteří podnikatelé, přistoupí k „vydírání“ a bude chtít, aby přispěli.

Co se týče nadcházejících voleb, Schwarzenberg nechtěl dopředu spekulovat, s kým by TOP 09 případně šla do koalice. Pokud by ale jeho strana uspěla, rád by se vrátil zpět na ministerstvo zahraničí. Naopak kandidaturu na prezidenta by už prý ponechal spíše mladším ročníkům.

Vyjádřil se také k situaci v Sýrii. „Nejsem toho názoru, že by bombardování přineslo řešení. Jediná možnost, která se nyní také reálně rýsuje, je, že Spojené státy, které mají blízko k sunnitským státům, jež podporují povstalce, by se domluvily s Ruskou federací, která naopak chrání prezidenta Asada a jeho režim – a oba státy své klienty přinutily ke smíru,“ zhodnotil.

Související téma

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám