Hlavní obsah

Zeman je ve stabilizovaném stavu, léčbu stanovuje konzilium

• Aktualizováno

Stav prezidenta Miloše Zemana je podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitky Zinke stabilizovaný. Hospitalizován je na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde o něj pečuje tým specialistů. Zeman byl hospitalizován v neděli, kdy jej sanitka převezla v bezvládném stavu ze zámku v Lánech.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta Miloše Zemana, asistuje u prezidentovy hospitalizace

Článek

„Mohu potvrdit, že pan prezident je ve stabilizovaném stavu. Další informace ke zdravotnímu stavu pana prezidenta v průběhu léčby nemám,“ potvrdila Novinkám mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Na dotaz, zda bude v průběhu dne schopna potvrdit, či vyloučit spekulace o tom, že je Zeman po operaci, odpověděla vyhýbavě. „Mám a budu mít pouze informace o tom, že je pan prezident ve stabilizovaném stavu,“ reagovala.

V poledne Zinke doplnila, že prezident je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči.

„Léčebný plán pana prezidenta stanovuje lékařské konsilium ÚVN složené ze specialistů na dílčí zdravotní problémy pacienta,” dodala mluvčí.

Premiér Andrej Babiš v této souvislosti oznámil, že původně plánovaná středeční schůzka k povolební situaci se neuskuteční.

Zavoral nesmí zveřejnit diagnózu

Ředitel nemocnice a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral v neděli uvedl, že nemá prezidentův souhlas se zveřejněním diagnózy. Uvedl pouze, že Zeman je hospitalizován v souvislosti s chronickým onemocněním, s nímž se léčí.

Prezident může být v nemocnici týdny, před odjezdem se chtěl sejít s Babišem

Domácí

Hrad zdravotní stav prezidenta nekomentuje. Potvrdil pouze hospitalizaci a tvrdí, že zdravotní stav prezidentovi nebrání ve výkonu mandátu. Hospitalizace by se nicméně mohla protáhnout na několik týdnů.

Pokud jde o schopnost vykonávat úřad, mají se média podle Zinke obrátit právě na mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. „Pan profesor sdělil včera ve vystoupení, co chtěl, a na dnešek určitě není nic takového v plánu,“ doplnila k nedělnímu vystoupení Zavorala.

Diagnózu nesmím říct, prezident je na JIP, řekl Zemanův lékař

Domácí

Prezident dlouhodobě trpí neuropatií dolních končetin, cukrovkou a nedoslýchavostí.

Podle exprezidenta Václava Klause souvisí Zemanovy současné problémy s játry a jeho životním stylem.

Zemana převezli do nemocnice. Záběry ukazují, že je v bezvládném stavu

Domácí

Zemana v neděli před převozem do nemocnice navštívil na zámku v Lánech premiér Babiš (ANO). Další politici, kteří by chtěli s hlavou státu jednat ohledně povolebního uspořádání, zatím vyčkávají.

Role prezidenta coby moderátora povolebních vyjednávání nemusí být s ohledem na výsledek letošních voleb, v nichž se vítězná koalice SPOLU dohodla na jednání se zástupci Pirátů a STAN, zásadní. Obě koalice disponují ve Sněmovně pohodlnou většinou 108 křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám