Hlavní obsah

Zemanův kancléř Mynář prověrku na přísně tajné nezískal

• Aktualizováno

Kancléř Vratislav Mynář nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Podle informací České televize o tom rozhodl Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který nevyhověl jeho rozkladu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem

Článek

„Jedu scénář, který jsme si s prezidentem dohodli,” uvedl v úterý v České televizi Mynář, který odmítá, že by volil zdržovací taktiku.

Mynář proto hodlá na rozhodnutí NBÚ podat žalobu, případně se bude následně bránit kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Soudní přezkum nicméně nemá na neudělení prověrky odkladný účinek a rozhodnutí je pravomocné.

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček v úterý uvedl, že prezident Miloš Zeman Mynářovi umožní veškerá odvolání k soudu, a do soudního rozhodnutí ho proto neodvolá. Z právního hlediska přitom nejde o žádné odvolání, nýbrž o napadení pravomocného rozhodnutí NBÚ u soudu.

Mynář již dopředu avizoval, že neočekává úspěch rozkladu. O prověrku požádal kancléř v roce 2013, ale až zhruba po roce dodal NBÚ veškeré požadované dokumenty. Vzhledem k lhůtám soudních řízení se dá předpokládat, že by Mynář mohl s ohledem na prezidentovo stanovisko setrvat bez prověrky až do konce Zemanova funkčního období.

Z NBÚ unikají informace, tvrdí Mynář

Mynář se opakovaně pozastavil nad tím, že se v médiích informace o neudělení prověrky objevily dříve, než je on sám zveřejnil či vůbec obdržel. Zmínil zejména úředníky NBÚ, kteří o prověrce rozhodují.

„Všichni tihle úředníci mají bezpečnostní prověrku, a tak je s podivem, že když jsem dostal 21. září zprávu od NBÚ o neudělení, už 11. srpna Lidové noviny tuhle informaci měly,” uvedl kancléř.

Rozhodnutí o rozkladu prý obdržel 4. ledna s datem 18. prosince. Údajně už 15. prosince podle něj měli novináři informaci o výsledku.

„Já se ptám – ti úředníci, kteří posuzují, jestli si zasloužím důvěru, tak sami mají prověrky a sami pouští tyto informace. Zamýšlím se vůbec nad existencí a způsobem posuzování  NBÚ,” dodal Mynář.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Udělování prověrek je podle něj politikum. V této souvislosti připomněl, že šéf NBÚ se zodpovídá pouze premiérovi. Navíc má prý informace, že minimálně dva lidé, kteří do státního aparátu přišli z byznysu, získali prověrku na přísně tajné v řádu dnů či týdnů pouze na základě vyplněného dotazníku. Mynář prý odpovídal na téměř 1400 dotazů a absolvoval na NBÚ osm jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám