Hlavní obsah

Zemanův kancléř informoval čínského velvyslance o odstavení Vystrčila

Praha

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář na pondělní schůzce ujistil čínského velvyslance v Česku, že prezident Miloš Zeman nebude zvát šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na jednání nejvyšších ústavních činitelů. Napsal to Deník N s odvoláním na mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář

Článek

„Mohu potvrdit setkání i sdělení potvrzení, že Česká republika uznává, stejně jako ostatní členské země EU, politiku jedné Číny,“ řekl serveru Ovčáček. „Byla poskytnuta informace o novém formátu jednání ústavních činitelů,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman nový formát schůzek nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice oznámil v neděli během rozhovoru pro televizi Prima. Odůvodnil to tím, že Vystrčil nerespektoval odmítavý postoj prezidenta, premiéra, šéfa Sněmovny i ministra zahraničí k cestě na Tchaj-wan.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v Tchaj-peji

Misi senátní delegace prezident označil za „klukovskou provokaci“. Vystrčil naopak nařkl Zemana v jeho kritice cesty z několikanásobné lži. Prezidentovo rozhodnutí respektuje, odmítl ale, že by rozhodnutím uskutečnit návštěvu ostrova ostatní ústavní činitele urazil.

Vystrčil: Tchaj-wan je ochotný ekonomicky vstoupit do Evropy přes ČR

Ekonomika

Vystrčil minulý týden při ukončení cesty novinářům řekl, že misi pokládá za úspěšnou. Ostrovní země je podle něj ochotna ekonomicky se více angažovat v Evropě prostřednictvím České republiky a Česko by toho mělo využít. Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám