Hlavní obsah

Zemanovy výhrady k jednomu kandidátovi trvají. Fiala věří ve vládu v polovině prosince

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový premiér Petr Fiala (ODS) věří, že celá vlády by mohla být jmenována v polovině prosince. Ačkoliv výhrady prezidenta Miloše Zemana k jednomu z navrhovaných kandidátů trvají, tak Fiala věří, že nakonec názor změní a vláda bude jmenována jako celek. Řekl to na nedělní tiskové konferenci po svém jmenování do funkce.

Brífink Petra Fialy po jmenování premiérem Video: ČTK

 
Článek

„Věřím, že se v brzké době dočkáme jmenování celé vlády. Oceňuji to, že i v této těžké situaci, kdy má prezident covid a je v izolaci, se hledá způsob, jak by mohly proběhnout jeho rozhovory s jednotlivými kandidáty na ministry. Pak se ještě jednou setkám s prezidentem já, celé to nějak uzavřeme a předpokládám, že v polovině prosince by mohla být jmenována celá vláda. To je realistické,” řekl v Lánech po svém jmenování do funkce předsedy vlády Fiala.

Petr Fiala, třináctý premiér České republiky

Domácí

S kandidáty na ministry by se měl Zeman začít setkávat v abecedním pořadí od pondělí, setkávání by mělo skončit 13. prosince. Podle Fialy stále přetrvávají výhrady prezidenta Zemana k jednomu nominantovi.

Věřím, že v zájmu této země je, aby klíčoví ústavní činitelé nebyli v rozporu. Jsme v situaci, kdy si to nemůžeme dovolit.
Petr Fiala (ODS), nový premiér

O koho jde zatím nebylo oficiálně řečeno, podle informací médií je prezidentovi trnem v oku Jan Lipavský (Piráti), který by měl v novém kabinetu usednout v čele resortu zahraničí.

„Máte můj obdiv.“ První slova nového premiéra Fialy mířila ke zdravotníkům

Domácí

Fiala ale podle svých nedělních slov ke změně nominantů přistoupit neplánuje. Doufá, že prezident změní názor a vláda bude v polovině prosince jmenována jako celek. „Věřím, že v zájmu této země je, aby klíčoví ústavní činitelé nebyli v rozporu. Jsme v situaci, kdy si to nemůžeme dovolit,” uvedl Fiala s tím, že na nový kabinet čeká složité období a řada výzev.

„Silnice, po kterých se dá jezdit”

Nový kabinet podle něj bude muset hned na začátku „něco udělat se špatným hospodařením státu”, ale také opravit rozpočet na příští rok, který opět počítá s obrovským deficitem několika desítek miliard korun. Potřeba prý bude také řešit rostoucí ceny energií či inflaci.

„Chci, aby to byla vláda změny pro budoucnost. Tedy vláda, která připraví potřebné změny, provede důchodovou reformu, udělá kroky, které odpovídají 21. století. Abychom tu měli silnice, po kterých se dá jezdit,” vyjmenoval některé priority své nově vznikající vlády Fiala.

Do doby, než bude jmenována nová vláda, vede zemi končící kabinet Andreje Babiše (ANO), který je nyní v demisi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám