Hlavní obsah

Zemanovi věří 51 procent lidí, Klaus měl výrazně lepší nástup

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezidentu Miloši Zemanovi věří lidé nejvíce z vrcholných politiků v ústavních funkcích. Vyplývá to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), do kterého byl Zeman jako nový prezident poprvé zařazen. Důvěru mu vyjádřilo 51 procent lidí. Václavu Klausovi přitom po nástupu do funkce věřilo 64 procent lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus se svým nástupcem Milošem Zemanem

Článek

Důvěra ve Václava Klause se převážnou část jeho volebního období pohybovala výrazně nad 50 procenty. Na počátku prvního a druhého volebního období mu důvěru vyslovilo 64, respektive 63 procent lidí. V prosinci loňského roku se důvěra v Klause dostala na 51 procent, po vyhlášení novoroční amnestie dokonce rekordně klesla na 26 procent. [celá zpráva]

První průzkum, jenž zařadil do dotazníků jméno nového prezidenta Miloše Zemana, však vrátil důvěru v českou hlavu státu na nadpoloviční úroveň. Václavu Klausovi, na kterého se autoři průzkumu také dotazovali, věřilo v březnu jen 27 procent lidí.

Důvěra vrcholným politikům a ústavním činitelům podle CVVM (v procentech)
Miloš Zeman51
Pavel Rychetský51
Karel Schwarzenberg47
Miroslava Němcová37
Bohuslav Sobotka34
Václav Klaus27
Vojtěch Filip20
Leoš Heger17
Petr Nečas16
Petr Bendl15

O první místo v žebříčku se Zeman dělí s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, kterému rovněž důvěřuje 51 procent lidí. Na třetí příčce se umístil Zemanův soupeř z druhého kola prezidentské volby Karel Schwarzenberg (TOP 09), jemuž věří 47 procent lidí.

Na opačném konci žebříčku stanuli ministři Kamil Jankovský (LIDEM), Zbyněk Stanjura (ODS) a Petr Mlsna.

Reklama

Výběr článků

Načítám