Hlavní obsah

Zemana přivítaly ve Frenštátu tibetské vlajky a usmívající se dalajláma s Havlem v nadživotní velikosti

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Nejen potlesk, ale i tibetské vlajky či velkoformátová fotografie bývalého prezidenta Václava Havla s dalajlámou pověšená na jednom z domů na náměstí, „vítaly“ prezidenta Miloše Zemana na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Ten do města zavítal v rámci třetího dne cesty po Moravskoslezském kraji.

Miloš Zeman ve FrenštátěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Vidím zde jak vlajky Tibetu, tak vlajky české. A mohu vás ujistit, že jako prezident České republiky mám rád českou vlajku,“ řekl prezident krátce poté, co vystoupil na pódium před frenštátskou radnicí v reakci na tibetské vlajky. A od zhruba z třetiny zaplněného náměstí si za to vysloužil potlesk.

Když dostal dotaz, zda byl a co ví o Tibetu, Zeman odpověděl. „Studoval jsem historii Tibetu a vím, že to byla otrokářsko-feudální společnost. Masaryk někdy používal termín teokracie, v podstatě vláda kněží,“ vysvětlil a pokračoval v popisování trestů, jaké tibetští kněží, lámové, v minulosti používali.

„Pokud jsi bez dovolení přespal na pozemku lámy, bude ti uťata ruka. Dalším trestem bylo vylupování očí nebo zakovávání otroků do řetězů. A to si prosím uvědomte, že Tibet má nadmořskou výšku čtyři tisíce metrů,“ poukázal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Další s protestních poutačů.

Na adresu těch, co v rukou drželi tibetskou vlajku, pak hlava státu řekla. „Víte, kdy vznikla tibetská vlajka? V roce 1912. To znamená v době, kdy tam stále přežívala otrokářsko-feudální společnost. Společnost, nikoli stát, protože Tibet nikdy samostatným státem nebyl,“ prohlásil Zeman a dodal: „Mávejte si, jakou vlajkou chcete, ale bylo by dobré, že v tomto případě máváte otrokářskou vlajkou.“

Ve skupince lidí, která držela nad hlavou tibetské vlajky, byl na Frenštátsku známý cestovatel Pavel Knebel. „Člověk už se nejednou styděl za to, co pan prezident veřejně řekl. Myslím, že jednoznačný je jeho výrok: Smrt vegetariánům a abstinentům. Vždyť za to by mohl být vyloženě až zavřený,“ myslí si Knebel, který přiznal, že se k tichému protestu připojil i kvůli Tibetu a Číně.

Foto: Pavel Karban, Právo

Instalace plachty před příjezdem prezidenta

„Vždyť je to ostuda, co děláme. Můžeme obchodovat s Čínou, ale nemusíme jim tak podlízat. To myslím není zapotřebí,“ nastínil Knebela a dodal, že mu u Zemana vadí i jeho vulgarita a chování, kterým dokumentuje, že si může všechno dovolit. „Stydím se za jeho slova,“ potvrdil aktivista.

Plechovkové pivo Zeman nepije

Ještě předtím, než dorazil prezident Zeman do Frenštátu, navštívil pivovar Radegast v Nošovicích. Tam se nejprve setkal s vedením pivovaru a poté odpovídal na otázky zaměstnanců. Těm se přiznal, že pivo pije.

„Pivo piju pravidelně k obědu i k večeři, pouze když si dávám brambory s máslem, tak si k tomu dávám mléko. K tomu pivo nejde. Do hospody většinou nechodím, protože na to nemám čas. Takže piju lahvové pivo, pivo z plechovky nemá tu pravou chuť a úplně hnusná jsou ovocná piva, která popírají českou pivní tradici,“ sdělil Zeman, který v průběhu debaty s pivovarníky vypil skoro třetinku piva z Nošovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám