Hlavní obsah

Zemana na Vysočině vyzvali, ať se krotí. Nebudu nazývat antitalenty živočišnými termíny, slíbil

Právo, Novinky, jas, pch
Jihlava

Prezident Miloš Zeman, který je ve středu na návštěvě Vysočiny, při diskusi se zastupiteli a starosty v Jihlavě slíbil, že „omezí své verbální projevy”. Stalo se tak v reakci na žádost jednoho ze zastupitelů, který hlavu státu upozornil, že vulgární a nevhodné vyjadřování ho poškozuje v očích voličů. Prezidentovi doporučil, aby si na tyto výrazy uložil bobříka mlčení.

Setkání prezidenta republiky se zastupiteli Kraje Vysočina a vybranými starostyVideo: OVTV

 
Článek

„Chtěl bych vás poprosit, abyste si dal aspoň do konce volebního období bobříka mlčení v nevhodných slovech. Škodí vám to,“ pobavil prezidenta i zaplněný sál zastupitel kraje za KSČM Milan Plodík, jenž se označil za Zemanova příznivce.

Zeman připustil, že o „bobříkovi mlčení“, k jehož držení po zbytek funkčního období byl vyzván, v minulosti uvažoval. Prý si povšiml, že když mlčel, preference mu rostly, naopak, když se rozmluvil, klesaly.

Reagoval dalším útokem na Sobotku

„Nemohu vám slíbit úplně bobříka mlčení. Mlčícího prezidenta by si někteří přáli, ale k čemu by takový prezident byl,“ řekl Zeman. „Ale mohu vám slíbit, že omezím své verbální projevy a nebudu označovat některé politické antitalenty živočišnými termíny,“ dodal vzápětí.

Následně se vrátil k poslednímu případu, kdy přirovnal premiéra Bohuslava Sobotku ke svini kvůli tomu, že „nedodržel koaliční smlouvu“. „Já prostě nemám rád, když někdo podepíše smlouvu a pak sám tuto smlouvu nedodrží,“ prohlásil Zeman s odkazem na to, že Sobotka odvolal z postu ministra financí šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Miloš Zeman s manželkou na návštěvě Kraje Vysočina v Jihlavě

„Vždy jsem vynikal tím, že jsem věci pojmenovával poněkud drsněji,“ hájil se Zeman s tím, že se někdy taková přirovnání ukázala jako adekvátní.

Prezidentský pár dorazil do sídla Kraje Vysočina v Jihlavě úderem půl jedenácté. Na chodnících kolem úřadu se přes noc objevilo několik obrysů velkých červených trenýrek, kolona aut však Zemana a jeho doprovod dovezla ke vchodu z nádvoří, kam se jeho odpůrci s barevnými křídami nedostali.

Anketa

Měl by se podle vás prezident Miloš Zeman vyjadřovat slušněji?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 5947 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám