Hlavní obsah

Zeman zve monarchy na oslavy Karla IV., do Prahy se ale moc nehrnou

Právo, tin, trj
Praha

Na velkolepé oslavy 700. výročí narození panovníka Karla IV., které se uskuteční v květnu na Pražském hradě, plánoval prezident Miloš Zeman sezvat významné evropské panovnické a šlechtické rody. Jenže podle některých informací se jejich zástupcům do Prahy přijet nechce.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Od narození Karla IV. letos 14. května uplyne 700 let. Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl server Hlidacipes.org, účast na oslavách odmítla prostřednictvím zastupitelských úřadů norská i švédská královská rodina, nepřijede ani britská královna Alžběta II. Nizozemská i dánská ambasáda mlčí.

Účast zatím potvrdili jen panovníci menších zemí, například monacký kníže Albert II. či zástupci lucemburského velkovévodství, od nichž se dá ale účast očekávat vzhledem k tomu, že jsou s Karlem IV. rodově spjatí.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v úterý uvedl, že z diplomatických důvodů nemůže potvrdit, kdo přijede. „Některá média jen spekulují a dělají účet bez hostinského. Pan prezident se na karlovské oslavy těší, je třeba si toto významné výročí připomenout,“ doplnil pro Právo.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Připomněl, že na oslavách, které oficiálně začnou 14. května, si veřejnost bude moci zdarma prohlédnout české korunovační klenoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám