Hlavní obsah

Zeman zve monarchy na oslavy Karla IV., do Prahy se ale moc nehrnou

Právo, tin, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na velkolepé oslavy 700. výročí narození panovníka Karla IV., které se uskuteční v květnu na Pražském hradě, plánoval prezident Miloš Zeman sezvat významné evropské panovnické a šlechtické rody. Jenže podle některých informací se jejich zástupcům do Prahy přijet nechce.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Od narození Karla IV. letos 14. května uplyne 700 let. Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl server Hlidacipes.org, účast na oslavách odmítla prostřednictvím zastupitelských úřadů norská i švédská královská rodina, nepřijede ani britská královna Alžběta II. Nizozemská i dánská ambasáda mlčí.

Účast zatím potvrdili jen panovníci menších zemí, například monacký kníže Albert II. či zástupci lucemburského velkovévodství, od nichž se dá ale účast očekávat vzhledem k tomu, že jsou s Karlem IV. rodově spjatí.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v úterý uvedl, že z diplomatických důvodů nemůže potvrdit, kdo přijede. „Některá média jen spekulují a dělají účet bez hostinského. Pan prezident se na karlovské oslavy těší, je třeba si toto významné výročí připomenout,“ doplnil pro Právo.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Připomněl, že na oslavách, které oficiálně začnou 14. května, si veřejnost bude moci zdarma prohlédnout české korunovační klenoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám