Hlavní obsah

Zeman: Žvanění o lidských právech je neproduktivní

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konkrétní akce, a ne žvanění o lidských právech. Tak by měla podle prezidenta Miloše Zemana vypadat pomoc v zemích, kde se lidská práva porušují. Hlava státu se s tímto názorem svěřila na středečním setkání s českými velvyslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Žvanění o lidských právech je neproduktivní, potřebujeme konkrétní lidskoprávní pomoc,” uvedl prezident a připomněl, že za pomoci ruského prezidenta Vladimira Putina dosáhl koncem roku 2017 propuštění ukrajinského historika Igora Kozlovského, který byl zadržován doněckými povstalci.

Podle Zemana hrozilo, že by jinak proruští separatisté muže umlátili. Kozlovskij byl zahrnut do výměny zajatců mezi Kyjevem a separatisty.

Prezident konstatoval, že nemá rád kritizování zemí, které porušují lidská práva, neboť to podle něj k ničemu nevede. Je prý „přítelem konkrétních akcí”.

Obchodní války i situace v Německu

Většinu svého proslovu prezident věnoval důrazu na ekonomickou diplomacii, neboť s ohledem na vývoj ekonomiky má za to, že „mejdan skončil”.

Poukázal na situaci Německa, které podle prezidenta doplácí na svůj postupný odklon od fosilních paliv a jaderné energetiky. Česko by mělo situaci využít a mohlo by tam vyvážet elektrickou energii, jejíž cena v posledních měsících setrvale roste.

Prezident varoval i před dopady obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou, respektive Evropskou unií a potažmo Iránem. S americkým velvyslancem prý na polovinu listopadu dohodl konání česko-amerického obchodního fóra. Podobná akce již proběhla mezi českými a čínskými podnikateli.

Zeman rovněž vyzval k diverzifikaci ekonomických aktivit.

Reklama

Výběr článků

Načítám