Hlavní obsah

Zeman: Zneužili státní svátek k volební kampani

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zneužití státního svátku k volební kampani obvinil prezident Miloš Zeman při návštěvě Moravskoslezského kraje organizátory shromáždění, ke kterému došlo 28. října na Staroměstském náměstí v Praze. Zeman to řekl při debatě s obyvateli Orlové na Karvinsku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman v Orlové

Článek

„Na televizní přenos z Pražského hradu se díval 1,180 miliónu osob. Kolik se dívalo na Staroměstském náměstí, to nevím, ani mě to nezajímá,“ prohlásil a dodal, že důvody ke shromáždění na Staroměstském náměstí mohou být dva.

„Probíhalo tam protestní shromáždění kvůli tomu, že strýc ministra kultury nedostal státní vyznamenání. To je jedno z možných vysvětlení. A to druhé, které mi připadá o něco pravděpodobnější, je, že tam začala předvolební kampaň. Nic proti tomu, ale nepokládám za důstojné těchto lidí, aby zneužívali státní svátek ke své volební kampani,“ řekl Zeman.

Na dotaz jednoho z obyvatel Orlové, proč neudělil vyznamenání Jiřímu Bradymu, prezident odpověděl: „Odpověď je velmi prostá. Neudělil jsem státní vyznamenání panu Bradymu ze stejných důvodů, proč mu je neudělil přede mnou ani Václav Havel, ani Václav Klaus.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman v Orlové

Případnou kandidaturu oznámí v březnu

Na jednu z dalších otázek prezident uvedl, že každý ve svobodné společnosti má právo vyjádřit svůj názor. „Já pouze pohrdám těmi lidmi, kteří se domnívají, že jejich názor má nějakou vyšší hodnotu než názor těch druhých. Že jejich názor je nadřazený. A to je právě to, čemu říkám Pražská kavárna. To jsou lidé, kteří neuznávají jiný názor než ten svůj. Často, ne vždy, to jsou neúspěšní politici, lidé, kteří odešli z politiky s ostudou. Ať už to byl Jan Ruml, lžidoktor Jan Kalvoda a mnozí další. Proč zrovna ti mají být svědomím národa?“ ptal se davu, který mu tleskal.

Když ho jedna z obyvatel Orlové vyzvala, aby opět kandidoval na prezidenta, odpověděl, že to, zda se bude podruhé ucházet o post hlavy státu, oznámí příští rok v březnu, čtyři roky po inauguraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám