Hlavní obsah

Zeman se zařadil mezi vozíčkáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že začne kvůli nemocným nohám používat invalidní vozík. Řekl to v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz.

Foto: ČTK

Miloš Zeman na snímku ze 7. dubna 2021 na Pražském hradě

Článek

„Rozhodl jsem se přesunout na vozík, protože na tom nevidím nic špatného. Už teď se s ním občas pohybuji v Lánech či na Hradě. Stav mých nohou není uspokojivý, navíc je to velmi pohodlné,” prohlásil Zeman v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz.

Prezident dlouhodobě trpí neuropatií dolních končetin, kvůli které špatně chodí. K chůzi již řadu let používá hůlku a při pohybu jej kontrolují a jistí členové jeho ochranky.

Pozvěte hyeny, řekl Zeman a ceremoniál jmenování mohl začít

Domácí

S vozíkem i na ceremoniálu 

Pokud to epidemická situace dovolí a ceremoniál předávání státních vyznamenání se letos 28. října na Pražském hradě uskuteční, Zeman jej hodlá absolvovat taktéž na vozíku.

„Bude-li výročí 28. října, přijedu do Vladislavského sálu na vozíku, a když ve svém začátku úvodního projevu zdravím ty různé potentáty, tak pozdravím i vozíčkáře, čímž se mezi ně oficiálně zařadím,” prohlásil prezident.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval 7. dubna 2021 na Pražském hradě nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (vlevo).

Omezená citlivost nohou a s tím spojená špatná stabilita Zemanovi v minulosti přinesla řadu potíží. Před časem například prezident ztratil rovnováhu, upadl a poranil si ruku, což si vyžádalo operaci a několikaměsíční léčení.

Prezidentovo okolí se dlouhodobě snaží zamezit novinářům natáčet Zemanovy příchody na různé akce. Naposledy se to stalo ve středu při jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na Hradě, kdy byli novináři vpuštěni až po usednutí prezidenta to křesla. Zeman tehdy pro vpuštění novinářů do sálu vydal pokyn „vpusťte hyeny“.

Zeman: Sputnik je rovnocenný Pfizeru

Prezident se v rozhovoru také opět vrátil k otázce vakcín, kdy dlouhodobě lobbuje za to, aby se v Česku začalo kvůli nedostatku vakcín očkovat v Evropě dosud neschváleným ruským Sputnikem V či čínským Sinopharmem. To po řadu týdnů odmítal již bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), za což čelil od Zemana tvrdé kritice.

Kdo blokuje Sputnik, je zodpovědný za mrtvé, řekl Zeman Arenbergerovi při jmenování

Domácí

„Budu lobbovat jen a pouze za to, aby zde byl dostatek vakcín s ověřenou účinností. Kdyby tu bylo dost vakcín, proč bych bojoval za Sputnik a Sinopharm? Všichni uznávají, že vakcín je nedostatek, a v tom případě můžete dělat mrtvého brouka a čekat na EMU (Evropská léková agentura pozn. red.) nebo být aktivní a zabránit úmrtím,” vysvětloval své počínání Zeman s tím, že až tu bude dostatek vakcín, přestane se o věc zajímat. V opačném případě prý bude tlačit dál.

Ruský Sputnik V považuje, s odkazem na odborníky, za vysoce kvalitní a účinnou vakcínu. Účinnost by měla být shodná s vakcínou od společností Pfizer/BioNTech, kde je udáváno 92 procent. Touto látkou se v tuzemsku očkuje od začátku roku a sám prezident je Pfizerem naočkován.

Přeočkování Sputnikem. „Proboha proč ne?”

Při nutnosti přeočkování, k čemuž zřejmě bude nutné po určité době přikročit, by se nechal naočkovat znovu Pfizerem nebo právě Sputnikem. „Panebože, proč ne? Sputnik je rovnocenná vakcína s Pfizerem. Kdybych si to mohl vybrat, tak bych váhal u jiných vakcín, u těchto dvou ne,” doplnil a současně odmítl, že by byl ruský nebo čínský agent, za něhož je často označován.

Zeman se zastal také ruského výrobce Sputniku v případě slovenské kauzy, kdy tamní ústav pro kontrolu léčiv podrobil dodávku vakcíny testům a přišel na to, že výrobce dodal jinou šarži s jinou účinností, než deklaroval.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

„Naopak to vyvolává pochybnost v kvalitu slovenského ústavu pro kontrolu léčiv. Ta laboratoř, která to měla testovat, nebyla registrována v mezinárodní síti laboratoří,” míní prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám