Hlavní obsah

Zeman vykládal studentům vtip o sobě a Klausovi v pekle

Novinky, Zuzana Křesťanová
Praha

Bývalý premiér Miloš Zeman vystoupil v pondělí na Právnické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Tématem jeho přednášky byly proměny české politiky v posledních dvaceti letech a jejich vliv na společnost. Největší ohlas přitom vyvolala anekdota o něm a Václavu Klausovi, kterou se s přítomnými rozloučil.

Miloš Zeman se se studenty rozloučil vtipemVideo: Novinky

 
Článek

Zemanovu přednášku sledovala ne zcela zaplněná aula, která ho přivítala potleskem. Zeman ještě před začátkem na oplátku obecenstvu s úsměvem zamával. Na začátek uvedl, že se pokusí posluchače provokovat, protože to je lepší než nudný monolog. Jeho přednáška však žádné bouřlivé reakce mezi přítomnými nevyvolala.

Uplynulých 20 let v české politice rozdělil Zeman do tří fází. První, která nastala po sametové revoluci, nazval euforická iluze, druhou idealismus a současný stav označil za cynismus. „Koncem roku 1990 jsem vystupoval v divadle s Jiřím Suchým, který tehdy zpíval píseň Poslední bohatý Ježíšek. Tehdy byli lidé ochotni si utahovat opasky. Pak ale přišel doktor Kožený a přišla doba politického cynismu.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman během se zúčastnil debaty se studenty

Přítomné zajímal i jeho názor na boj s korupcí, zrušení Senátu nebo církevní restituce. „Navrácení majetku církvím je klasická otázka pro referendum, stejně jako je ve Švýcarsku otázkou pro referendum délka dovolené,“ poznamenal.

Jednoznačně největší ohlas ale vyvolal samotný závěr přednášky. Zeman nejdřív uvedl, že se vždy loučí stejným vtipem, tentokrát že ho ale vykládat nebude. Že ho spíš zajímá, kdo z přítomných ho nezná. Vzhledem k tomu, že se ale zvedla téměř polovina rukou, nakonec jej přece jen řekl.

„Václav Klaus a Miloš Zeman přijdou do pekla. Je tam trůn, na kterém sedí ďábel. Jako první předstoupí Václav Klaus. Vedle trůnu se zjeví ošklivá, stará, šedovlasá babice se čtyřmi bradami a osmdesáti bradavicemi. A ďábel říká: Václave Klausi, máš mnoho hříchů. Jako trest tě odsuzuji k tomu, abys po celou dobu pobytu v pekle kopuloval s touto babicí. Pak předstoupím já. Vedle se zjeví Claudia Schifferová a ďábel říká: Claudie Schifferová, máš mnoho hříchů...,“ rozesmál Zeman studenty a za bouřlivého potlesku opustil aulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám