Hlavní obsah

Zeman vrátí k Benešově vile prezidentskou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písek

Prezident Miloš Zeman v úterý navštívil Jihočeský kraj. Při této příležitosti sdělil, že u vily Edvarda Beneše v Sezimově Ústí na Táborsku vyvěsí opět prezidentskou vlajku. Ta bude vlát u objektu, který patří České republice od středy. V ten den přijede do Sezimova Ústí i Zeman.

Foto: Profimedia.cz

Vila Edvarda Beneše v Sezimově Ústí

Článek

"Stane se tak poprvé od roku 1948. Od té doby prezidentská standarta nad vilou Edvarda Beneše nevlála," řekl v úterý Zeman v Písku.

Ten v úterý pokračuje v třídenní návštěvě Jihočeského kraje, kterou na pár hodin přerušil kvůli polednímu projevu v Poslanecké sněmovně.

Benešová chtěla vilu zpřístupnit

Vila Edvarda Beneše se nachází v Sezimově Ústí v těsné blízkosti řeky Lužnice. V jejím objektu druhý československý prezident zemřel 3. září 1948 a v areálu je také se svou ženou Hanou pohřbený.

Vila je veřejnosti přístupná jen několikrát do roka. Premiér v demisi Jiří Rusnok loni na podzim při návštěvě Sezimova Ústí uvedl, že by měla být lidem dostupná častěji.

"Když paní Benešová sepsala v roce 1973 závěť, tak si přála, aby to bylo veřejnosti přístupné. To se ale v poslední době příliš nedařilo, naštěstí byla vila v roce 2009 pečlivě restaurována a bylo by škoda, kdyby objekt zůstal zavřený, byť principiálně slouží úřadu vlády," řekl tehdy Rusnok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám