Hlavní obsah

Zeman: Česko-německé vztahy nebyly nikdy lepší

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se ve čtvrtek na Pražském hradě setkal s českým protějškem Milošem Zemanem. Ten po jednání řekl, že česko-německé vztahy nebyly nikdy lepší. Německu poděkoval i za podporu při epidemii covidu.

Záznam: Návštěva německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v České republiceVideo: ČTK

 
Článek

„Nikdy nebyly naše vztahy lepší, než jsou v současnosti,“ řekl po společném jednání Zeman. Německý prezident doplnil, že je důležité, aby zůstaly pevné i v příštích generacích.

Zeman uvítal Steinmeiera na Pražském hradě s vojenskými poctami hodinu před polednem. Následovalo jednání obou státníků, kterého se zúčastnily i národní delegace. Mezi nimi bylo i několik českých ministrů.

Německý prezident Steinmeier přijel vlakem do Prahy na třídenní návštěvu

Domácí

Prezidenti spolu dále mluvili o aktuální situaci v Afghánistánu, podle Zemana  na ni mají podobný názor. Dotkli se i ekologických plánů Evropské unie, tam se však jejich názory rozcházely.

Odpoledne si Steinmeier prohlédne také Strahovský klášter a jeho knihovnu a setká se s předsedy Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Čtvrteční program zakončí slavnostní recepce na německé ambasádě pro pozvané hosty.

Německý prezident Steinmeier dopoledne také u krypty pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze uctil památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Německý prezident uctil památku parašutistů, kteří odstranili Heydricha

Domácí

Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil během své třídenní návštěvy Prahy jako první německý prezident. Steinmeier na místě položil věnec, poté zamířil na prohlídku krypty.

Reklama

Výběr článků

Načítám