Hlavní obsah

Zeman uspěje díky Babišovým voličům, odhaduje Kubera

Miloš Zeman obhájí prezidentský post díky hlasům voličů ANO. Tvrdí to senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS), který se rozhodl, že se o post na Pražském hradě ucházet nebude. Nemá podporu rodiny a nechce vést negativní kampaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Miloš Zeman to má rozehrané tak - protože má stejný elektorát voličů jako Andrej Babiš, řádově plus mínus - že zvítězí,” míní Kubera.

Zeman se rozhodl svolat jednání nové Sněmovny až na 20. listopadu, přičemž uchazeči o Hrad musí do 7. listopadu podat přihlášku na ministerstvu vnitra. V téže době hodlá prezident vést jednání s představiteli jednotlivých stran, které se do Sněmovny dostaly. Babiš zároveň již v úterý uvedl, že ANO, které ve volbách jasně zvítězilo, vlastního kandidáta s největší pravděpodobností nepostaví. [celá zpráva]

Celé období Zeman nevydrží

Zda Zeman v případě zvolení bude hlavou státu po celé další pětileté období s ohledem na svůj zdravotní stav, nechtěl Kubera komentovat. „Myslím, že nebude,” připustil. Doporučil všem kandidátům, aby se připravili na krizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Miloš Zeman

Kromě projevů přízně k Babišovi se Zeman v uplynulých dnech zastal také hnutí SPD Tomia Okamury jako případného vládního partnera ANO. Mimo jiné odmítl označování protiislámského SPD za extremistické uskupení. Přínosem pro vládu by podle Zemana byli také Piráti, kteří ve volbách skončili třetí před SPD.

Ušetří si „buzeraci” od úřadu

Kubera ve středu potvrdil, že o post prezidenta republiky usilovat nebude, i kvůli chybějící podpoře ze strany své rodiny. „Nedivím se tomu a respektuji to,” poznamenal. Uvedl, že 13. září příštího roku chce oslavit se svou manželkou zlatou svatbu a že chce i v praxi propagovat podporu rodiny.

Nekandidovat se Kubera rozhodl také kvůli tomu, že nechce vést negativní kampaň. „Negativní kampaň je pro mne nepřijatelná, a ona bude muset být,” řekl. Vadil mu také přístup Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí a jeho pravidla pro prezidentskou kampaň.

„Buzeruje mne od počátku, že se mám okamžitě zaregistrovat a zřídit si transparentní účet, ačkoli jsem ještě nebyl rozhodnut. Už mne snad nebudou otravovat,” uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám