Hlavní obsah

Zeman těsně před volbami vévodí žebříčku prezidentských kandidátů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podpora prezidentského kandidáta Miloše Zemana několik dní před volbami sílí. V lednovém průzkumu ppm factum mu dala hlas čtvrtina lidí, Jan Fischer získal o pět procentních bodů nižší podporu (20,1 procenta). „Podpora Miloše Zemana je od prosince stabilní, podpora Jana Fischera již delší dobu klesá,“ zhodnotili výsledky šetření jeho autoři.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model 1. kola prezidentské volby v lednu 2012

Článek

S odstupem téměř deseti procentních bodů se za Fischerem umístil Vladimír Franz (11,4 procenta), těsně za ním skončil Karel Schwarzenberg (11 procent). Jen nepatrně méně dotázaných podpořilo Jiřího Dienstbiera (10,6 procenta). Přemysl Sobotka by získal hlas 7,1 procenta voličů.

Pořadí prezidentských kandidátů podle lednového průzkumu ppm factum (v procentech)
Miloš Zeman25,1
Jan Fischer20,1
Vladimír Franz11,4
Karel Schwarzenberg11
Jiří Dienstbier10,6
Přemysl Sobotka7,1
Jana Bobošíková5,6
Zuzana Roithová4,6
Táňa Fischerová4,6

Na chvostu žebříčku se umístilo ženské trio. Janu Bobošíkovou by volilo 5,6 procenta voličů, zatímco Zuzanu Roithovou a Táňu Fischerovou by za prezidentku chtělo shodně 4,6 procenta lidí.

„Z aktuálního výzkumu vyplývá, že na konci prvního lednového týdne by se přímé volby prezidenta ČR zúčastnilo 69,3 procenta oprávněných voličů, což signalizuje poměrně vysokou volební účast v porovnání s ostatními druhy voleb,“ shrnula agentura.

Průzkum společnosti ppm factum probíhal během prvních šesti lednových dní. Zúčastnilo se ho přes 900 oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám