Hlavní obsah

Zeman stvrdil větší pravomoci ČNB i zahrádkářský zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal čtyři zákony. Jedním z nich je novela o České národní bance (ČNB), která získá pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Doposud dávala pouze doporučení. O podpisu norem informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Novela přináší centrální bance zákonnou pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení, které banky a další poskytovatelé úvěrů budou muset dodržovat. Pokud to poruší, bude jim hrozit pokuta až deset milionů korun. Tyto limity mají působit jako prevence systémového rizika.

Rozšíří se také možnosti ČNB při obchodování na finančních trzích.

Dále  prezident podepsal tzv. zahrádkářský zákon, který upravuje například zahrádkářské osady nebo podmínky pachtu pozemků.

Sněmovna stvrdila zahrádkářský zákon

Ekonomika

Podpis prezident připojil rovněž pod změny zákona o soudech a soudcích a novelu trestního řádu, která stanoví, že komerční šíření materiálu k propagaci národního socialismu a dalších podobných hnutí bude trestné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám