Hlavní obsah

Zeman: Souhlasím s Havlem, položení vlády byla pitomost

– Praha

Bývalý premiér Miloš Zeman se přidal ke kritikům sociální demokracie za to, že vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka v průběhu evropského předsednictví. Zeman řekl, že tím sociální demokracie porušila tradici preferovat zájmy země před stranickými. Zeman citoval i výrok exprezidenta Václava Havla, který vyslovení nedůvěry označil za pitomost a řekl, že s ním vřele souhlasí.

Článek

Zeman řekl, že tuto vládu nemá rád, ale dodal, že nikdy v minulosti nestavěla sociální demokracie vlastní zájmy nad zájmy země. Tato tradice prý byla porušena.

Zeman nesouhlasí ani s odmítavým postojem sociální demokracie k vojenským misím v Afghánistánu. Parafrázoval heslo z občanské války ve Španělsku a řekl, že v Kábulu se bojuje za Prahu. Proti teroristům je podle něj nutné bojovat v místech, kde se shlukují. Nelze čekat, až budou v Praze, dodal.

Expremiér se vyjádřil i k přímé volbě prezidenta. Soudí, že se na ní poslanci a senátoři neshodnou. Všechny parlamentní strany prý budou tvrdit, že ji chtěly, ale že dohoda na ní ztroskotala na procedurálních věcech. Zeman ani tentokrát nevyloučil, že by v přímých volbách kandidoval.

V předčasných volbách do Sněmovny prý Zeman podpoří tu stranu, která rozšíří práva voličů. Protože to má ve volebním programu Strana důstojného života bývalé sociální demokratky Jany Volfové, dá svůj hlas této straně.

Designovaný premiér Jan Fischer prý zájem o setkání se Zemanem neprojevil. Vystoupí prý ale na mezinárodní konferenci Evropa ve 21. století v Břevnovském klášteře, kterou bude Zeman moderovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám