Hlavní obsah

Zeman prohlásil, že velí policii. Nevelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman ve svém nedělním projevu ke kauze Vrbětice prohlásil, že Policie ČR patří mezi ozbrojené síly, jejichž je vrchním velitelem. Není to ale pravda. Věta vzbudila udivené reakce mezi politiky i mezi diskutujícími na sociálních sítích.

Foto: News Prima CNN, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil 25. dubna 2021 v televizi Prima s projevem ke kauze Vrbětice.

Článek

„Přeji si jako vrchní velitel ozbrojených sil, kam Policie České republiky nepochybně patří, aby na vyšetřování byla nasazena maximální kapacita,“ řekl Zeman ke kauze výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích, z nichž jsou podezřelí agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Případ v posledním týdnu zatížil česko-ruské vztahy.

Prezident ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR, řekl šéf Senátu Vystrčil

Domácí

Prezident ale nemá pravdu, pokud tvrdí, že mezi ozbrojené síly, jejichž je vrchním velitelem, je i policie. Zákon o ozbrojených silách České republiky mezi ně jednoznačně řadí výhradně Armádu ČR, Vojenskou kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž.

Policie České republiky je ozbrojený bezpečnostní sbor, který je podřízen ministerstvu vnitra.

Na projev se připravoval

Není zřejmé, zda Zeman, který je prezidentem ČR již od roku 2013, neví, čemu velí, nebo zda chybnou větu vypustil schválně se záměrem vyprovokovat nesouhlasnou reakci. V následné debatě v pořadu Partie v televizi Prima přitom moderátorce tvrdil, že se na svůj projev pečlivě připravoval.

„Za těch deset minut jsem ztratil doslova desítky hodin, abych se vyfutroval informacemi, a myslím, že se mi to docela podařilo,“ řekla hlava státu.

V projevu prezident kladl důraz na to, že podezření, že za výbuchy ve Vrběticích stojí ruští agenti, je sice vážné, požaduje ale více důkazů.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

„Jenom bych si dovolil opravit jednu věc, která mne v projevu překvapila a z úst pana prezidenta zazněla. Policie České republiky není součástí ozbrojených sil, jejichž je pan prezident vrchním velitelem. Policie narozdíl od armády není součástí ozbrojených sil a pan prezident Zeman není vrchním velitelem policie,“ napsal na Facebooku předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Zákon č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky
§ 3
(1) K zajišťování své bezpečnosti vytváří Česká republika ozbrojené síly.
(2) Ozbrojené síly se člení na armádu, Vojenskou kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž.
Zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky
§ 5
(1) Policie je podřízena ministerstvu vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám