Hlavní obsah

Zeman se připojil k prohlášení prezidentů V4 k Bělorusku. Výzva k novým volbám z textu zmizela

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky včetně Miloše Zemana se ve středu vyslovili k situaci v Bělorusku, kde probíhají občanské nepokoje po prezidentských volbách. Hlavy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska v prohlášení mimo jiné podporují právo Bělorusů na svobodné a demokratické volby. Ve verzi, již původně zveřejnil Pražský hrad, byla i výzva k novým volbám, ta však v opraveném textu není.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Prezidenti vyjádřili znepokojení nad průběhem voleb a vyzvali běloruské orgány, „aby otevřely cestu politickému řešení, dodržovaly základní lidská práva a svobody a upustily od používání násilí proti pokojným demonstrantům“.

Podle čtveřice středoevropských politiků mají Bělorusové právo na svobodné, férové a demokratické prezidentské volby. Prezidenti proto uvítali svolání Evropské rady, která by měla o situaci jednat ve středu.

Zahraniční aktéry prezidenti vyzvali, aby se zdrželi akcí podkopávajících nezávislost a suverenitu Běloruska.

Překlad se upřesnil, nové volby netřeba

Prohlášení, které původně zveřejnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, obsahovalo i výzvu k uspořádání nových voleb. Nedlouho po poledni ale Hrad „upřesnil překlad původně anglicky psaného dokumentu“, z něhož výzva běloruským úřadům, „aby zorganizovaly nové, mezinárodně legitimní a uznané prezidentské volby“, zmizela.

Najít tuto výzvu nelze ani v anglickém překladu na webu polské hlavy státu.

Foto: Stringer, Reuters

Stávka ve státním podniku Belaruskali v závodě v Salihorsku. Belarsuskali je největší světový producent potaše a největší podnik v zemi.

V nedávných prezidentských volbách v Bělorusku, jež doprovázela represe vůči opozici či absence standardních pozorovatelů, zvítězil podle volební komise Alexandr Lukašenko se ziskem 80,1 procenta. To vedlo k občanským nepokojům, které bezpečnostní složky tvrdě potlačily. Lukašenko o situaci opakovaně jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je nepřijatelné, varoval Putin Merkelovou

Evropa

Vedle Zemana podepsala prohlášení slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, polský prezident Andrzej Duda a maďarský prezident János Áder.

Zeman se k situaci v Bělorusku doposud nevyjadřoval s poukazem na to, že je na dovolené.

Česko nechystá vlastní sankce vůči Bělorusku, počká na EU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám