Hlavní obsah

Zeman se má do týdne omluvit Šarapatkovi, nařídil soud

Prezident Miloš Zeman se má omluvit Zdeňku Šarapatkovi za tvrzení, že svého někdejšího spolupracovníka coby premiér vyhodil pro neschopnost. V pondělí o tom rozhodl Okresní soud v Rakovníku. Šarapatka se proti Zemanovým slovům ohradil s tím, že odešel na základě dohody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Šarapatka

Článek

Podle soudu se Zeman svým tvrzením, které zaznělo v televizním vysílání v roce 2017, dopustil dehonestace, a je proto povinen se do sedmi dnů dopisem omluvit, uvedl server iDnes. Proti verdiktu je možné se odvolat.

Šarapatka se již v minulosti dočkal omluvy od ministerstva financí coby instituce zastupující stát.

„Zdeněk Šarapatka nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi Zdeňkem Šarapatkou a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy Zdeňka Šarapatky,“ uvedlo ministerstvo.

Za výroky o Šarapatkovi se nemá omlouvat stát, ale sám Zeman, rozhodl soud

Domácí

Ústavní soud ale později rozhodl, že Ústava nebrání tomu, aby za svůj výrok nesl právní odpovědnost sám prezident jako soukromá osoba podle obecných soukromoprávních předpisů.

Případ se pak vrátil k novému projednání.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka odešel z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám