Hlavní obsah

Zeman: S Bannonem jsme se rozešli ve velmi chladné atmosféře

Právo, mhr

Chladné prý bylo v neděli rozloučení prezidenta Miloše Zemana s bývalým poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa a příznivcem krajní pravice Stevenem Bannonem. Důvodem byly rozdílné názory na celní politiku. Zeman, který Bannona přijal na zámku v Lánech, to v pondělí řekl v Olomouci, kde zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje.

Prezident Miloš Zeman v Olomouckém krajiVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

„Jestliže je uvalováno clo na Čínu, a nejen na ni, tak si uvědomíte, že to už je něco, co může zbrzdit ekonomiku na obou stranách, nejen jednostranně,“ řekl Zeman v reakci na otázku jednoho z krajských zastupitelů, zda nově zaváděná cla nemohou ohrozit světovou ekonomiku.

Bannon podle Zemana na schůzce americkou celní politiku obhajoval. „Chcete-li, tak celní válku vůči Číně a já s tím jeho názorem vyslovil zásadní nesouhlas. Proto jsme se rozešli ve velmi chladné atmosféře,“ dodal Zeman.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přichází k sídlu krajského úřadu v Olomouci

Bannon v Bílém domě zastával funkci Trumpova strategického poradce. Z postu byl ale loni odvolán v době, kdy Trump čelil kritice za reakci na násilnosti vyprovokované bělošskými rasisty.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech někdejšího hlavního stratéga Bílého domu Steva Bannona

K jeho schůzce se Zemanem se už po ní vyjádřil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Byla to výměna názorů na dění v EU, na vztahy k Rusku nebo k Číně. Pan prezident zdůraznil, že v současné době je klíčový boj proti mezinárodnímu terorismu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám