Hlavní obsah

Zeman rozpumpoval bývalou koalici, už mluví o předčasných volbách

Právo, ČTK, rsk

Politici z bývalé pravicové koalice začali ve středu hovořit o vypsání předčasných voleb. O možnosti začali hovořit poté, co prezident Miloš Zeman ve Sněmovně prohlásil, že i kdyby ho na kole lámali, žádný druhý pokus o jmenování premiéra nepodnikne předtím, než skončí vyšetřování v kauze Nagyová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslava Němcová

Článek

Zeman odkázal na rozhovor s olomouckým vrchním žalobcem Ivo Ištvanem v Hospodářských novinách, v němž řekl, že se čeká senzace a má pro ni dostatečné důkazy. „Byl jsem ujištěn, že toto vyšetřování skončí v řádu několika týdnů, a ujišťuji vás, že i kdybyste mě lámali kolem, během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu,“ řekl prezident.

Právě kvůli tomu, že by Rusnokova vláda, pokud nedostane důvěru, vládla do té doby v demisi, někteří koaliční politici uvažují, že by lepší bylo rozpuštění Sněmovny.

Takovou možnost v ČT nevyloučila předsedkyně Sněmovny a kandidátka ODS na premiérku Miroslava Němcová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka strany LIDEM Karolína Peake po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem.

"Prezident obchází Parlament a teď si nechává diktovat od státního zástupce svůj další postoj," řekla Němcová. Podle ní by toto politici neměli připustit. "Pokud to bude trvat, pak připadají v úvahu předčasné volby," poznamenala.

Obdobný názor vyslovila i předsedkyně LIDEM Karolína Peake. „Pokud by nedošlo ke jmenování 101kové většiny v čele s Miroslavou Němcovou, tak prodlužování vede k chaosu. V dobách hlubší politické krize, kde není možné nalézt řešení, obecně platí, že nejzdravější řešení je restart v podobě nových voleb,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám