Hlavní obsah

Hrad lékaře neposlechne, hospitalizace Zemana není v plánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman pracuje v Lánech a v pátek se chystá k volbám. V neděli před polednem by také měl živě vystoupit v televizi a vyjádřit se k výsledkům voleb. Hospitalizace, kterou měl při pondělní návštěvě doporučit Zemanův ošetřující lékař, není podle hradního kancléře Vratislava Mynáře v současné době v plánu.

Situace na zámku v Lánech v noci a ve středu ránoVideo: Aktu.cz

 
Článek

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral prezidenta v Lánech navštívil v pondělí. Nemocnice to ve středu potvrdila s tím, že se jednalo o předem domluvenou návštěvu.

Podle informací Deníku N navrhl Zavoral Zemanovi návrat do nemocnice, což měl prezident odmítnout.

Mynář ČTK sdělil, že šlo o pravidelnou návštěvu a hospitalizace prezidenta se nyní neplánuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Již dříve Mynář rozhlasové stanici Frekvence 1 sdělil, že spekulace o zhoršení zdravotního stavu prezidenta jsou nesmyslné.

„Jsou to nesmysly! Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,” napsal Mynář rozhlasové stanici Frekvence 1. Stanice CNN Prima News ve středu uvedla, že prezident vystoupí v neděli v 11:00 v pořadu Partie a vyjádří se k výsledkům voleb. Půjde o živé vysílání.

Foto: Aktu.cz

Rozsvícený zámek v Lánech (snímek z 5. října 2021)

V podobném duchu jako Mynář reagoval na množící se spekulace o zdravotním stavu hlavy státu mluvčí. „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit,” doplnil ve středu na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman tradičně volí v místě svého trvalého bydliště ve volební místnosti na Základní škole Brdičkova. Není jasné, zda tam bude volit i nyní. Škola podle informací serveru Blesk zatím o návštěvě hlavy státu, kterou tradičně doprovázejí policejní manévry, informována nebyla.

Zeman dlouhodobě požaduje povinnou volební účast a již dříve avizoval, že letos podpoří hnutí ANO.

Hrad nedávný Zemanův osmidenní pobyt v ÚVN označil za plánovanou rekonvalescenci. Důvodem hospitalizace měla být mírná únava a dehydratace.

Zemanův lékař chce, aby se prezident vrátil do nemocnice

Domácí

Spekulace o zdraví prezidenta se kupí kvůli nedostatku informací, pondělní přítomnosti prezidentské ochranky v areálu ÚVN i skutečnosti, že zářijový „rekondiční” pobyt hlavy státu potvrdil Hrad s dvoudenním odstupem. Prezident od té doby na veřejnosti nepromluvil.

Zemana veřejnost naposledy viděla na fotografiích z minulého týdne, kdy absolvoval několik schůzek a mimo jiné oslavil 77. narozeniny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman po příjezdu do ÚVN na rekondiční pobyt v polovině září

Ohledně zdravotního stavu prezidenta veřejnost ví, že trpí neuropatií dolních končetin, kvůli níž je od letoška upoután na invalidní vozík, a cukrovkou, o níž však v minulosti prohlásil, že „odešla“. Rovněž hůře slyší.

„Pan prezident není zdravý člověk. Má nemoci, které odpovídají trošku jeho věku a životnímu stylu,“ okomentoval v úterý Zemanův zdravotní stav předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Testy a odběry provedené při poslední hospitalizaci nicméně podle Hradu neodhalily „žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám