Hlavní obsah

Zeman: Proti odvolání Arenbergera bych nic neměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že by neměl nic proti tomu, aby byl ze své funkce odvolán současný minisitr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podle něj je to ale kompetence premiéra Andreje Babiše (ANO), do které nechce zasahovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO)

Článek

„(Odvolání) je kompetence předsedy vlády, který má svaté právo ministra obvolat. Pokud by tak v případě ministra Arenbergera učinil, tak bych neměl nic proti tomu,” řekl prezident.

„Sám na to ale naléhat nebudu, nechci zasahovat premiérovi do kompetence,“ doplnil Zeman.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

Arenberger se ocitl pod tlakem kvůli oznámení o majetku, v němž uvedl desítky nemovitostí, jež dříve nepřiznával, i kvůli informaci o pronájmu jedné ze svých nemovitostí Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele.

„Arenbergovi bych dal šanci, aby věci vysvětlil. Ale i pro mě je to velmi podezřelé,“ uvedl Zeman.

Havlíček: Pokud se prokáže něco špatného, měl by Arenberger skončit

Domácí

„Představa, že vlastním asi 60 či 70 nemovitostí, překračuje můj rozum. Já vlastním jenom kousek tvrze na Vysočině,“ dodal.

Babiše by nechal dovládnout  

Prezident se také vyjádřil k možnému vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování chce v červnu ve Sněmovně vyvolat koalice Spolu a Piráti a hnutí STAN.

Spolu má dost podpisů, vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Babiš to nechápe

Domácí

Zeman v rozhovoru potvrdil, že by nechal v takovém případě do voleb dovládnout v demisi vládu premiéra Babiše, pokládá to za nejlogičtější řešení.

„Já řekl i při jednání s opozičními předáky, že by se měli víc soustředit na kampaň a předvést své programy a kandidáty a nedělat takové vylomeniny, jako je hlasování o nedůvěře," prohlásil prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám