Hlavní obsah

Zeman prosazováním Sputniku zastupuje ruské zájmy, tvrdí senátor Fischer

Prezident Miloš Zeman otevřeně prosazuje zájmy Ruska, domnívá se předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý). V dopise hlavě státu vyčítá jeho postoj k dostavbě jaderné elektrárny Dukovany i k použití ruské vakcíny Sputnik. Fischer dopis zveřejnil na sociálních sítích. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde Zemanovi o životy lidí, zatímco Fischer řeší ideologii.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Pavel Fischer

Článek

Fischer v dopise uvedl, že v době pandemie národ potřebuje od hlavy státu, aby důstojně promluvila v duchu solidarity a naděje. „Místo toho od Vás slyšíme slova urážlivá, hanebná a zdraví škodlivá,” napsal Zemanovi. Kritizuje ho, že místo zájmů vlastního státu otevřeně prosazuje zájmy Ruské federace, a to při dostavbě Dukovan i při využití ruské vakcíny.

Zeman se obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina s žádostí o Sputnik, očkovací látka by podle českého prezidenta mohla dorazit v nejbližší době. Pro její používání by mu stačila certifikace tuzemského Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), a ne evropských orgánů.

Fischer napsal, že je Zemanovi „dobře známo”, že vakcíny používané v ČR musí projít schválením v EU, aby byla minimalizována rizika. Připomněl, že se na tom nedávno shodli i ústavní činitelé včetně právě Zemana. Fischer se proto prezidenta v dopise ptá, proč připravuje cestu k nákupu neprověřených a nedůvěryhodných vakcín. „Ruský výrobce o schválení pro země EU dosud ani nepožádal. Proč vystupujete jako jeho mluvčí a nestojíte na straně občanů naší země?” napsal Zemanovi. Zemana podezírá, že jeho iniciativa ve prospěch Sputniku je vedena „setrvalou tendencí učinit” Česko závislé na nedemokratických státech.

Ruské kličky okolo registrace Sputniku v byrokratickém lese EU

Evropa

„Občané České republiky potřebují prezidenta, který ctí a chrání Ústavu a je jim oporou v těžkých dobách. Apeluji na Vás, abyste tuto roli začal plnit a zdržel se výroků, které sabotují boj s pandemií, podlamují instituce naší země a oslabují odolnost naší společnosti,” dodal Fischer.

Ovčáček v reakci na dopis ČTK napsal, že Zemanovi „leží na srdci ochrana lidských životů” a „Fischer řeší ideologii a geopolitiku. Názor si každý učiní sám”, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám