Hlavní obsah

Zeman připomněl v souvislosti s děním na Ukrajině bombardování Jugoslávie

Novinky, Václav Lang
Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý okomentoval vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž označil akci Rusů na Ukrajině za humanitární misi. Zeman použil přirovnání k bombardování Jugoslávie v 90. letech, kdy se také mluvilo o humanitární misi, a výsledkem bylo krveprolití. Na adresu chystaných sankcí poznamenal, že k ničemu nevedou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vzpomínám si na humanitární bombardování Jugoslávie. Když jsem pak přijel do Bělehradu, tak moc humanitárně nevypadala, protože jsem tam viděl zbořenou nemocnici,“ řekl Zeman novinářům v pražském Karolinu po slavnostní inauguraci nového rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy.

Zdůraznil, že jeho názor ohledně situace na Ukrajině zůstává stejný. Země podle něj potřebuje svobodné celostátní prezidentské i parlamentní volby. „Není možné, aby o vládě rozhodovalo jakékoli náměstí, ať je to Majdan, ať je to náměstí ve Lvově nebo naopak náměstí v Doněcku,“ řekl Zeman.

Sankce vůči jakémukoli státu podle něj nevedou k žádnému rozumnému výsledku. „Jednou jsem byl v Miami, říkal jsem kubánským emigrantům: 'Blahopřeji vám k vaší politice sankcí. Je tak úspěšná, že Fidel Castro je už 40 let diktátorem.' A na příkladu Castra vidíte, že sankce k žádnému rozumnému výsledku nevedou.“

K výsledku ale naopak spěje „vnitřní působení, kdy obchodujete, kdy máte výměnu turistů, kdy máte výměnu studentů, prostě naopak, kdy do té země pronikáte co nejintenzivněji, to může vést i k rozkladu diktátorského nebo autokratického režimu“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám