Hlavní obsah

Zeman přijal demisi Sobotkovy vlády

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý přijal demisi vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman zároveň pověřil kabinet, aby vykonával funkci do jmenování nové vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka na archivním snímku

Článek

Zeman hodlá ve středu po poledni jmenovat premiérem lídra vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Menšinový kabinet, jehož personální složení mu již Babiš přestavil, by měl jmenovat 13. prosince.

Babiš nemá pro svou vládu složenou z nominantů ANO a nestraníků zajištěnou podporu ve Sněmovně.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo, ČTK, psp.cz a Středočeský kraj

Podle pravicových stran je nicméně připraven opírat se o tichou podporu a toleranci ze strany SPD a komunistů. Tomu podle nich nasvědčují i dosavadní hlasování ve Sněmovně.

Sobotkova vláda, která minulý týden podala demisi, se k poslednímu jednání sejde ve středu. Sobotka nepředal prezidentovi demisi osobně, ale nechal ji doručit na Pražský hrad.

Foto: Sedmík Robert, ČTK

Vítězem soutěže Czech Press Photo v kategorii Lidé, o kterých se mluví, se stal Robert Sedmík se snímkem Támhle je mikrofon.

Zeman se chystal Sobotkovu demisi přijmout již v květnu v souvislosti s výměnou tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Premiér však tehdy demisi nepřinesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám