Hlavní obsah

Zeman předal Babišovi materiál na Koudelku

Prezident Miloš Zeman předal premiéru Andreji Babišovi (ANO) materiál týkající se šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Zeman rovněž označil možnost úřednické vlády v čele s ředitelem ČEZ Danielem Benešem za absolutní lež.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ukazuje, že Koudelka není dobrý manažer, řekl prezident serveru Parlamentní listy. Práci BIS prezident opakovaně kritizuje, její šéf by měl být podle něj odvolán. Vládní návrh na jmenování Koudelky do generálské hodnosti už pětkrát odmítl, zmíněný materiál má jeho postoj zdůvodňovat.

Materiál má podle Zemana dvě fáze, stručnou a podrobnější. Jejich společným jmenovatelem je tvrzení, že Koudelka není dobrý manažer. „Argumenty, které na podporu tohoto tvrzení byly uvedeny, jsem předal panu premiérovi. Mohu říci, že je vypracoval člověk, který v BIS dlouhodobě a ve vysoké funkci pracoval,” řekl Zeman. Souhlasně pak odpověděl na dotaz, zda materiál zpracoval bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom.

Zeman podepsal jmenování generálů. Koudelka se ani napopáté nedočkal

Domácí

Podle dřívějších informací Respektu začal Rom v Kanceláři prezidenta republiky pracovat 1. srpna. Ve vedoucích funkcích BIS Rom pracoval 27 let a před pěti lety patřil mezi kandidáty na šéfa služby.

Jsem tady já, kdo by měl rozhodnout o úřednické vládě, a já o ničem takovém rozhodovat nebudu. Počkám do voleb a vítěze voleb jmenuji premiérem.

Zeman v rozhovoru nepřímo odmítl, že by šlo o „kompro materiál”. Takové označení by podle něj mohl nést každý kritický materiál.

Zeman: Prezidentská kancelář chystá materiál k nepovýšení Koudelky

Domácí

Koudelkovi za rok v létě skončí pětiletý mandát. Vláda ho může prodloužit, nebo vybrat někoho jiného. Prezident může pouze vyjádřit doporučení. „Mým doporučením rozhodně nebude ponechání pana Koudelky na další funkční období v čele BIS," uvedl Zeman.

Babiš však za Koudelkou dlouhodobě stojí. „Nemám důvod ho měnit. Pan Koudelka dělá svou práci dobře a v tom se s prezidentem lišíme,” řekl Babiš před měsícem. Koudelkovo povýšení na generála vláda navrhla pětkrát, Zeman to vždy odmítl. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Koudelka se vedení BIS ujal 15. srpna 2016, kdy v čele kontrarozvědky nahradil Jiřího Langa, který požádal o uvolnění z funkce a později stanul v čele Národního bezpečnostního úřadu.

Beneš v čele úřednické vlády

Zeman se také vyjádřil ke spekulacím, že hodlá ustanovit úřednickou vládu v čele s ředitelem ČEZ Danielem Benešem. „O ničem takovém rozhodovat nebudu,” odmítl tuto variantu v rozhovoru. O možném plánu na úřednickou vládu informoval v pátek server Seznam Zprávy.

Server minulý týden na základě svého zdroje blízkého hradní kanceláři uvedl, že prezident Zeman pracuje na tom, že by premiér Andrej Babiš předčasně skončil a místo ministrů ANO a ČSSD se ujal řízení země úřednický kabinet. Možný konec Babišovy vlády by podle serveru mohl přijít už v lednu 2021. Potíže kabinetu mohou reálně odstartovat už v prosinci komunisté, pokud v závěrečném hlasování nepodpoří státní rozpočet, uvedl server.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

„Jsem tady já, kdo by měl rozhodnout o úřednické vládě, a já o ničem takovém rozhodovat nebudu. Počkám do voleb a vítěze voleb jmenuji premiérem,” řekl Zeman.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje KSČM. Sněmovní volby budou na podzim příštího roku.

Prezident nicméně neuvedl, jak by se zachoval v případě, že by vláda „padla” před koncem řádného volebního období.

Reklama

Výběr článků

Načítám