Hlavní obsah

Zeman pozval na Hrad Nečase, pochválil ho za Čínu

– Praha
Novinky, zpe

Prezident Miloš Zeman se ve středu sešel s Petrem Nečasem. Zeman bývalého předsedu vlády pochválil za příspěvek k rozvoji česko-čínských vztahů. Prezident přitom ještě nedávno v čínské televizi CCTV kritizoval bývalou vládu ČR za to, že podléhala tlaku USA a Evropské unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman s Petrem Nečasem na snímku z roku 2013

Článek

Zemanovy výroky si podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka vůbec neprotiřečí. „V médiích se psalo o tom, že Petr Nečas je velmi aktivní v obchodních vztazích s Čínskou lidovou republikou,“ řekl Novinkám Ovčáček. Dodal, že Nečas už dávno není premiérem.

Mluvčí také připomněl, že bývalý předseda vlády se minulý týden účastnil jednání českých a čínských podnikatelů na Žofíně, na kterém byl jak Zeman, tak jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

„Je to ocenění Petra Nečase k přispění rozvoje česko-čínských obchodních vztahů. Pokud se jedná o vládu Nečase - připomínám jedno jediné jméno. Karel Schwarzenberg a jeho TOP 09,“ podotkl Ovčáček. Schwarzenberg působil v Nečasově vládě jako ministr zahraničí.

Zeman nedávno v rozhovoru pro čínskou televizi uvedl: „Byl velmi špatný vztah mezi Čínou a bývalou vládou České republiky, bývalou vládou, zdůrazňuji. Protože tato vláda byla velmi submisivní, co se týká tlaku Spojených států a Evropské unie,“ kritizoval Zeman minulou vládu. [celá zpráva]

Nečas a Čína
Nečas byl už v podnikatelské delegaci, která Zemana doprovázela při jeho předloňské návštěvě v Číně.Při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze společnost S.W.H. Group SE, ve které je Nečas ředitelem pro strategický rozvoj, podepsala dohodu o spolupráci s čínskou firmou China Guodian. Společně chtějí podle sdělení českého podniku investovat 600 miliónů dolarů (14,2 miliardy Kč) do obnovitelných zdrojů energie a čistých technologií v regionu střední a středovýchodní Evropy.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Čínský prezident odletěl z Prahy do USA

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu odpoledne ukončil třídenní návštěvu České republiky a odletěl do USA. Během jeho pobytu podepsali zástupci obou zemí...

Výběr článků

Načítám