Hlavní obsah

Zeman požádal Fialu, aby pohnul s kanceláří pro běloruskou opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český premiér Petr Fiala (ODS) v úterý večer uvedl, že ho prezident Miloš Zeman požádal, aby se zasadil o zřízení kanceláře pro běloruskou opozici. Tu před rokem Zeman slíbil její lídryni Svjatlaně Chichanouské. Návrh již existuje z dob bývalé garnitury Andreje Babiše (ANO), aktuální vedení ministerstva zahraničí ho však vládě zatím nepředložilo.

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková

Prezident Miloš Zeman s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou

Článek

„Panu prezidentovi hodně leží na srdci podpora běloruské opozice. Požádal mě o to, abychom tady vytvořili důstojné podmínky pro reprezentaci běloruské opozice ve formě nějaké styčné kanceláře nebo běloruského domu a abychom byli také vstřícní k běloruským studentům, kteří jsou proti Lukašenkově režimu a chtějí studovat v České republice,“ řekl Fiala.

Hodí nová vláda Bělorusy přes palubu? Lipavský mlčí

Domácí

V červnu minulého roku byla v Praze lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která mimo jiné navštívila právě Zemana.

„Bylo to přátelské setkání a já jsem jí mimochodem navrhl, jestli by běloruská opozice neměla mít v Praze styčnou kancelář, protože by to asi bylo dobře,“ řekl tehdy český prezident.

Kulhánek: Rozhodnutí o kanceláři běloruské opozice v Praze nechám na další vládě

Domácí

Pod vedením tehdejšího ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) vznikly v Černínském paláci dva návrhy, které předal svému nástupci Janu Lipavskému (Piráti). Jak s nimi bylo naloženo, není jasné.

Jako první kancelář pro běloruskou opozici zřídila Litva. Kancelář se zabývá běžnou diplomatickou prací – jde třeba o právní pomoc Bělorusům v zahraničí, rozvoj obchodních a ekonomických kontaktů či informování mezinárodního společenství o situaci v Bělorusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám