Hlavní obsah

Zeman podepsal zrychlení dopravních staveb i zrušení povinnosti přijímat do školky dvouleté děti

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal 16 zákonů. Jde mimo jiné o normu o urychlený dopravní infrastruktury, která by měla státu usnadnit budování důležitých liniových staveb. V úterý o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Seznam dopravních staveb, na které se má mezitímní rozhodnutí vztahovat, schválená a podepsaná novela přímo obsahuje. Zahrnuje vybrané dálnice, silnice I. třídy, železnice, metro i nové oplocení pražského Letiště Václava Havla. Je na něm například i Pražský okruh, stavby v rámci pražského, brněnského a ostravského železničního uzlu nebo plavební stupně Děčín a Přelouč. [celá zpráva]

Prezident stvrdil svým podpisem rovněž odklad reformy financování regionálního školství a povinnost mateřských škol přijímat od roku 2020 i dvouleté děti. [celá zpráva]

Další z řady novel, které prezident podepsal, je novela školského zákona, která prodlužuje akreditace některým stávajícím vysokoškolským programům.

Podpisu se dočkala i novela zákona o ochraně ovzduší, která prodlužuje revize domácích kotlů o rok na tři roky. Obce rovněž dostanou pravomoc zakázat vyhláškou spalování určitých paliv v zastaralých domácích kotlech.

Některé z investičních fondů přijdou o možnost výhodnějšího zdanění pětiprocentní sazbou daně z příjmů namísto devatenáctiprocentní sazby. Platit to bude pro fondy, v nichž by některá právnická osoba vlastnila více než desetiprocentní podíl. Počítá s tím novela zákona o daních z příjmů, kterou prezident rovněž podepsal.

Další z podepsaných novel stanovuje, že ústavní soudci přijdou o přestupkovou imunitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám