Hlavní obsah

Zeman podepsal rozšíření EET na malé živnostníky

Novinky, zpe
Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na malé živnostníky. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Třetí a čtvrtá vlna EET znamená, že tržby budou muset nově evidovat drobní živnostníci, například řemeslníci či kadeřnice, ale i lékaři a advokáti. Rozšíření EET má platit půl roku od té doby, co novela vyjde ve sbírce zákonů.

Pro některé podnikatele novela navrhuje usnadnění evidování tržeb takzvaným offlinovým režimem. Podnikatelé do ročního obratu 600 tisíc korun budou moci tržby evidovat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek vydávaných finanční správou, které budou mít zdarma k dispozici.

Spolu s rozšířením EET vstoupí v účinnost novela zákona o dani z přidané hodnoty. Ta přesouvá do nejnižší 10procentní sazby DPH například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby.

Do nejnižší sazby budou spadat také opravy oděvů, obuvi, kol nebo kadeřnické služby, točené pivo či audioknihy a elektronické knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám