Hlavní obsah

Zeman pochválil Klause, Dienstbiera by hodil přes palubu

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman tvrdí, že na jeho pohledu na otázku prezidentské volby v únoru 2008 se nic nezměnilo. A to ani po nedělní schůzce s prezidentem Václavem Klausem na Vysočině.

Článek

Zeman tvrdí, že novináře po schůzce jen odkázal "na svoje, doufám, poslední televizní vystoupení v březnu tohoto roku v televizi Prima". "Jestli se z této připomínky půl roku starého vystoupení dělá nová událost, je mi líto, pouze tím dokazuji, že bez důvodu neměním svoje názory. Nic více a nic méně," řekl Právu Zeman.

I když Zemanův výrok o tom, že Klaus je dobrý prezident, v úterý citovala MfD, expremiér trvá na tom, že si jako doživotní (z ČSSD vystoupivší) nestraník dopřeje tu radost a nebude se vyjadřovat k veřejným věcem.

Zemanovým argumentům nerozumím, řekl Dienstbier

Podle Zemanových slov v MfD by "prezidentem neměl být člověk, který byl neúspěšným předsedou dvou politických stran". Možný Klausův vyzyvatel, bývalý federální ministr zahraniční Jiří Dienstbier v úterním chatu na Novinkách, se proti tomu tvrzení ohradil.

"O motivech Miloše Zemana nechci spekulovat. Je pozoruhodné, že přijal na své chalupě prezidenta ve společnosti pana Šloufa. Jeho argumentům příliš nerozumím. Byl jsem předseda jenom jedné strany, byť se různě přejmenovávala a neuspěla, podobně jako mnohé další menší strany, které usilovaly o alternativu pravolevého dělení politické scény. Pokud mluví o mých neúspěších, nemohu to brát vážně," uvedl Dienstbier.

Podle něho porážkami prošly mimořádné politické osobnosti: "Churchil, de Gaulle, Reagan, Mitterand a Nixon prohrál s Kennedym a pak ještě guvernérské volby v Kalifornii. Kromě toho já jsem toho zase tolik neprohrál. Největší prohra byla sovětská invaze do Československa, která nám znemožnila změnu režimu, na kterou jsme si museli pak počkat dvacet let," dodal Dienstbier.

Zeman je pro silnou osobnost

Na Primě v březnu Zeman řekl, že "chce-li někdo mít proti Václavu Klausovi reálnou šanci na úspěch nebo alespoň ne na pokořující porážku, tak by to měl být člověk, v jehož historii, v jehož minulosti je úspěch, nikoliv člověk, který chce napravit svoje minulé chyby tím, že se stane prezidentem".

"A nic dalšího k tomu dodávat nechci," poznamenal v úterý expremiér na otázku Práva po charakteristikách možných Klausových protikandidátů. V březnu Zeman zmínil jméno stínové ministryně spravedlnosti za soc. dem. Marie Benešové a také předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Oba ji odmítli, Benešová řekla, že "nechce dělat někomu předskokana". Rychetský poukázal na fakt, že nominaci na Hrad odmítl už před pěti lety, a to navzdory názoru tehdejšího poslaneckého klubu ČSSD.

Zeman, který v lednu 2003 utrpěl porážku s Klausem, už loni odmítl, že by se Klausovým vyzyvatelem mohl stát on sám. "Prezidentská kandidatura je pro mě nadosmrti mrtvé téma. Já pokládám Václava Klause za dobrého prezidenta. A i když s ním v 80 procentech případů nesouhlasím, myslím si, že je pořád lepší, když je prezidentem silná osobnost, byť s ní nesouhlasíme, než nějaká šedivá myš, která nikomu nevadí, ale také nic nedokáže," řekl v ČT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám